ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Ο Ρώσος ΥΦΥΠΕΞ αποκάλυψε πως υπήρχαν επαφές Μόσχας με το επιτελείο Τραμπ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Ο Ρώσος ΥΦΥΠΕΞ αποκάλυψε πως υπήρχαν επαφές Μόσχας με το επιτελείο Τραμπ
REUTERS/Fabrice Coffrini/Pool

Σε μια δήλωση που αναμένεται να συζητηθεί προχώρησε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος αποκάλυψε πως η ρωσική κυβέρνηση ήταν σε επαφή με μέλη του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του μεγιστάνα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ιντερφάξ δήλωσε πως «υπήρχαν επαφές», αλλά δεν προχώρησε σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σε ερώτηση για το αν θα συνεχιστούν και ενταθούν οι επαφές μετά την νίκη του στις αμερικάνικες εκλογές, ο Ρώσος υπουργός τόνισε:

«Αυτές οι επαφές εργασίας και οι ακόλουθες ενέργειες για το ένα ή το άλλο ζήτημα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση και τα ερωτήματα που θα αντιμετωπίσουμε. Όμως φυσικά θα συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά και μετά τις εκλογές».

Πολλάκις η Χίλαρι Κλίντον, είχε κατηγορήσει τον Τραμπ ότι είναι «μαριονέτα» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Ρωσία ευθύνεται για τις κυβερνοεπιθέσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά.

Οι δηλώσεις του νέου προέδρου για πιθανή συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του πριν από την ορκωμοσία του, σχολιάστηκαν από τον εκπρόσωπο του κ. Πούτιν, ο οποίος τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν έχει προγραμματιστεί.

Ο ίδιος ο Πούτιν, πάντως, δήλωσε στους ξένους πρεσβευτές στη Μόσχα ότι είναι έτοιμος για την εξομάλυνση των σχέσεων της Ρωσίας με τις ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι βουλευτές της Δούμας, του ρωσικού κοινοβουλίου, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Ο Ρώσος υφυπουργός κράτησε μια πιο επιφυλακτική θέση τονίζοντας πως η Ρωσία δεν αισθάνθηκε κάποια ευφορία για τη νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Μολονότι η Ρωσία επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, ο ίδιος υπενθύμισε πως σύμμαχοι του Τραμπ έχουν κάνει σκληρές δηλώσεις για τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες και η χώρα δεν περιμένει τίποτα ιδιαίτερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ