ΚΟΣΜΟΣ

Αυτοί είναι οι επικρατέστεροι για να στελεχώσουν την κυβέρνηση Τραμπ

Αυτοί είναι οι επικρατέστεροι για να στελεχώσουν την κυβέρνηση Τραμπ
REUTERS/Jonathan Ernst

Μπορεί να βρισκόμαστε δύο μήνες μακριά από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο ο σχηματισμός του νέου υπουργικού συμβουλίου φαίνεται να είναι άμεση προτεραιότητα του νέου πλανητάρχη. 

Η διαδικασία είναι αρκετά πολύπλοκη καθώς για τον διορισμό κάθε υπουργού προηγούνται πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες με ελέγχους για ζητήματα φορολογίας και ποινικού μητρώου και ακροάσεις στις επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας.

Τα πρόσωπα που έχουν ακουστεί για τα χαρτοφυλάκια της κυβέρνησης Τραμπ είναι:

Υπουργείο Εξωτερικών: Νιουτ Γκίνγκριτς

2016 10 26T175003Z 344598481 D1BEUJFTCTAB RTRMADP 3 USA ELECTION TRUMP

Ο 73χρονος πολιτικός και πρώην πρόεδρος της Βουλής, ήταν από τους πρώτους στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα που είχαν υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ. Την περίοδο που ήταν στην προεδρία της βουλής κατατέθηκαν 83 αιτήσεις για άρση της ασυλίας του για διάφορες υποθέσεις. Μόνο μια από αυτές δικαιολογήθηκε επαρκώς και αφορούσε σε φοροαπαλλαγή που είχε εξασφαλίσει παράνομα, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί να πληρώσει πρόστιμο 300.000 δολαρίων.

Υπουργείο Οικονομικών: Στίβεν Μνοσίν


download




Ιδανικότερος για το υπουργείο Οικονομικών θεωρείται ο τραπεζίτης Στίβεν Μνοσίν, «βετεράνος» της Goldman Sachs. Έχει ιδρύσει μια κινηματογραφική εταιρία παραγωγής η οποία βρίσκεται πίσω από ταινίες όπως “X-Men” και “Ελεύθερος Σκοπευτής”. Ερώτημα παραμένει αν αυτός ο άνθρωπος της Γουολ Στριτ θα γίνει αποδεκτός από το συντηρητικό περιβάλλον του Τραμπ.


Υπουργείο Άμυνας: Τζεφ Σέσιονς




2016 11 10T164002Z 3 MTZGRQECBAFFVIOR RTRFIPP 0 USA ELECTION TRUMP




Ο 69χρονος γερουσιαστής της Αλαμπάμα, είναι μέλος της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας και χαίρει της εκτίμησης του Ντόναλντ Τραμπ. Από το 1981 ως το 1993 υπηρετούσε ως Εισαγγελέας για τη Νότια Περιφέρεια της Αλαμπάμα. Ο Τζεφ Σέσιονς, το 2007, σύμφωνα με το περιοδικό National Journal, ήταν ο πέμπτος πιο συντηρητικός Γερουσιαστής, ο οποίος συχνά συντάχθηκε με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ως μέλος της Επιτροπής της Γερουσίας για τη Δικαστική Εξουσία, αντιτάχθηκε και στις δύο υποψηφιότητες του Μπαράκ Ομπάμα για την ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών.


Γενικός Εισαγγελέας: Ρούντολφ Τζουλιάνι




2016 11 09T084755Z 554268053 HT1ECB90OF33L RTRMADP 3 USA ELECTION TRUMP




Ενθερμος υποστηρικτής του Τραμπ. Είχε διατελέσει εισαγγελέας της Νέας Υόρκης και ως δήμαρχος είχε δώσει στους αστυνομικούς να σταματά χωρίς ένταλμα οποιονδήποτε στον δρόμο και να τον επιβάλει σε σωματική έρευνα, εντολή που είχε επικριθεί πολύ έντονα.


Υπουργός Δικαιοσύνης: Σάρα Πέιλιν




2016 11 08T051429Z 366635660 S1AEULPBPDAA RTRMADP 3 USA ELECTION




Η 52χρονη Ρεπουμπλικανή πολιτικός. Είχε διατελέσει κυβερνήτης της Αλάσκας και ήταν υποψήφια αντιπρόεδρος στις εκλογές του 2008 με τον Τζον Μακέιν. Υποστηρίζει την διατήρηση της θανατικής καταδίκης και τάσσεται δυναμικά υπέρ της οπλοφορίας των πολιτών. Ειναι μάλιστα μέλος της Εθνικής Επιτροπής Οπλων.




Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας: Ντέιβιντ Κλαρκ Τζούνιορ




David Clarke by Gage Skidmore




Ο 60χρονος Κλαρκ είναι εδώ και 14 χρόνια Σερίφης του Γουισκόνσιν. Οι απόψεις του είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες με την ρητορική του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Εχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της οπλοφορίας των πολιτών και συχνά εμφανίζεται στους δρόμους του Μιλγουόκι καβάλα στο άλογό του φορώντας ένα παραδοσιακό καπέλο καουμπόι.


Υπουργός Εμπορίου: Κρις Κρίστι




2016 10 27T211605Z 1 MTZGRQECARQ5R1D7 RTRFIPP 0 NEW JERSEY BRIDGEGATE CHRISTIE




Είναι στην ομάδα στελεχών που έχει αναλάβει την μεταβίβαση των εξουσιών από τον Ομπάμα στον νέο πρόεδρο. Ενδεχομένως η τοποθέτησή του να καταψηφιστεί από την Γερουσία.


Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου: Ράινς Πρίμπας




Ο 44χρονος Πρίμπας είχε διατελέσει πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Επίσης είναι στενός φίλος του προέδρου της Βουλής Πολ Ράιαν, γεγονός που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τον νέο πρόεδρο της επικοινωνία του με τα νομοθετικά σώματα.



(Πηγή φωτογραφίων Reuters)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ