Το μήνυμα του Τζ. Κέρι στον Ντ. Τραμπ για την κλιματική αλλαγή
Πηγή: REUTERS / PETER NICHOLLS

Yπέρ της συνέχισης της δράσης των ΗΠΑ κατά της κλιματικής αλλαγής τάχθηκε ο Τζον Κέρι, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει της έναρξης της θητείας του.

Ενώ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει "φάρσα" την απορρύθμιση του κλίματος και έχει απειλήσει να "ακυρώσει" τη συμφωνία του Παρισιού που υιοθετήθηκε το 2015 από 195 χώρες, ο Κέρι δήλωσε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί θέλουν να εφαρμοστούν μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Θα περιμένουμε να δούμε πώς η νέα κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα αυτό αλλά θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο και οι Αμερικανοί είναι πεπεισμένοι γι αυτό», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Νέα Ζηλανδία συμπληρώνοντας ότι «οι Αμερικανοί στην πλειονότητά τους πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή λαμβάνει χώρα και θέλουν να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό».

Όπως γράφει το ΑΠΕ, ο Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει πως ο Τραμπ δεν θα εφαρμόσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για την εγκατάλειψη πολιτικών υπέρ του περιβάλλοντος που εφαρμόζει η Ουάσινγκτον.

«Όλος ο κόσμος ξέρει ότι υπάρχει μερικές φορές μια διαφορά μεταξύ των δηλώσεων που γίνονται κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας και του τρόπου διακυβέρνησης. Νομίζω πως η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει θέση για το θέμα αυτό».

Ο Κέρι έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την Ανταρκτική και επισήμανε ότι οι επιστήμονες που εργάζονται για την Ανταρκτική του έδειξαν το έργο που εκπονούν για να αποδείξουν την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

«Έως τις 20 Ιανουαρίου (σ.σ. ημέρα της επίσημης εισόδου του Τραμπ στον Λευκό Οίκο) θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές», υποστήριξε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δραστηριοποιείται υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ότι έκτοτε έχει δει σαφείς αποδείξεις της κλιματικής αλλαγής που σήμερα έχει φθάσει σε ανησυχητικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης