ΚΟΣΜΟΣ

Δικάζεται ο άνδρας που κατηγορείται για τον φόνο της Βρετανίδας Βουλευτή, Τόμας Μέιρ

Δικάζεται ο άνδρας που κατηγορείται για τον φόνο της Βρετανίδας Βουλευτή, Τόμας Μέιρ
Πηγή: Reuters/Toby Melville

Άρχισε σήμερα η δίκη του Τόμας Μέιρ, του άντρα που κατηγορείται για τη δολοφονία της βουλευτή Τζο Κοξ, μία εβδομάδα πριν η Βρετανία ψηφίσει για την έξοδό της από την Ε.Ε.

Η 41χρονη Κοξ, μητέρα 2 παιδιών, πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε επανειλημμένα μέσα στον δρόμο καθώς έφθανε για μια συνάντησή της με ψηφοφόρους της περιφέρειάς της στην πόλη Μπίρστολ.

Η βουλευτής των εργατικών ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια της παραμονής της Αγγλίας στην ΕΕ. Η δολοφονία της προκάλεσε σοκ στη Βρετανία και οδήγησε στην αναστολή για αρκετές ημέρες της εκστρατείας για το δημοψήφισμα.

25 09 13 image 26

Πηγή: REUTERS/Francois Lenoir

Ο Τόμας Μέιρ, 53 ετών, κατηγορείται για τον φόνο της Κοξ, για πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης στον 77χρονο Μπέρναρντ Κάρτερ-Κένι που προσπάθησε να την βοηθήσει, και για κατοχή πυροβόλου όπλου και στιλέτου.

2016 06 16T150828Z 1117148766 S1AETKGHTSAB RTRMADP 3 BRITAIN POLITICS ATTACK

Η μητέρα, ο πατέρας και η αδελφή της Κοξ βρίσκονταν σήμερα στο δικαστήριο, όπου οκτώ άνδρες και τέσσερις γυναίκες ορίσθηκαν ως ένορκοι στη δίκη, για την οποία ο δικαστής Άλαν Ουίλκι είπε πως έχει προσελκύσει και συνεχίζει να προσελκύει σημαντικό ενδιαφέρον.

Ο Μέιρ φορούσε σκούρο μπλε κοστούμι και μαύρη γραβάτα και καθόταν σιωπηλός στο εδώλιο του κατηγορουμένου περιστοιχισμένος από τρεις φρουρούς.

Thomas Mair 2016 10 04 Reuters skitso

Πηγή: REUTERS

Στη διάρκεια μιας ακροαματικής συνεδρίασης τον Οκτώβριο είχε αρνηθεί να απαντήσει όταν ερωτήθηκε αν είναι ένοχος, έτσι ο δικαστής σημείωσε πως δηλώνει αθώος.

640x640 3

Πηγή: REUTERS/Stefan Wermuth

Κατά την πρώτη ακροαματική συνεδρίαση μετά τη σύλληψή του, ο Μέιρ είχε πει πως το όνομά του είναι «θάνατος στους προδότες, ελευθερία για τη Βρετανία». Η δίκη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες, θεωρείται πως αφορά υπόθεση τρομοκρατίας.

640x640 2

Πηγή: REUTERS/Stefan Wermuth

ΔΗΜΟΦΙΛΗ