ΚΟΣΜΟΣ

Διπλή γεωπολιτική κίνηση Ομπάμα για ΝΑΤΟ και Ρωσία

Διπλή γεωπολιτική κίνηση Ομπάμα για ΝΑΤΟ και Ρωσία
REUTERS/Kay Nietfeld/POOL

Λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία του, ο πρόεδρος Ομπάμα προχώρησε σήμερα σε δύο εξαιρετικά σημαντικές κινήσεις στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, το Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Μέι, τον ιταλό πρωθυπουργό Ρέντσι και τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι, ο Ομπάμα επιβεβαίωσε:


Πρώτον, τη δέσμευση των ΗΠΑ στη στρατηγική σχέση με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.
Δεύτερον, τη διατήρηση της σκληρής στάσης ΗΠΑ-Ευρωπαίων απέναντι στη Ρωσία.


Υπενθυμίζεται ότι και στα δύο ζητήματα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε διαφοροποιηθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας από τις υφιστάμενες αμερικανικές θέσεις, προκαλώντας ζωηρή ανησυχία στους ευρωπαίους συμμάχους. Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μην προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια σε συμμάχους του ΝΑΤΟ, αν αυτοί δεν έχουν εκπληρώσει τις αμυντικές δεσμεύσεις τους. Επιπλέον, είχε εκφράσει την πρόθεσή του να καλλιεργήσει στενότερες σχέσεις με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η δήλωση του Λευκού Οίκου


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος μετά τη συνάντηση του Βερολίνου, τονίζεται ότι «οι ηγέτες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα συλλογικής δουλειάς για την προώθηση της διατλαντικής ατζέντας, ιδιαίτερα για τη σταθεροποίησης της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, όπως και για τη διασφάλιση διπλωματικών επιλύσεων για τις συγκρούεις στη Συρία και την Ανατολική Ουκρανία. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν τη σημασία της συνεχιζόμενης συνεργασίας μέσω πολυμερών οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ.»
Ο Ομπάμα και οι Ευρωπαίοι επέκριναν τη στάση της Ρωσίας στη Συρία και την Ουκρανία. Εξέφρασαν μάλιστα την ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κρίση στο ελεγχόμενο από τους αντάρτες ανατολικό Χαλέπι και απαίτησαν τον άμεσο τερματισμό της επίθεσης Άσαντ-Ρωσίας.

Συνέχιση των κυρώσεων στη Ρωσία


Οι ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν τη στήριξη της Ουάσιγκτον δεδομένου ότι όλα δείχνουν ότι θα παρατείνουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της Ρωσίας μετά την ουκρανική κρίση.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι πως δεν ελήφθησαν αποφάσεις για την παράταση των κυρώσεων σχετικά με την Ουκρανία, όμως οι ενέργειες για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ δεν είναι επαρκείς. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να ανανεώσουν τις κυρώσεις τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, πριν αυτές εκπνεύσουν στα τέλη Ιανουαρίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ