ΚΟΣΜΟΣ

«Περισσότερη αξιοπρέπεια» ζήτησαν χιλιάδες διαδηλωτές στο Μαρόκο

«Περισσότερη αξιοπρέπεια» ζήτησαν χιλιάδες διαδηλωτές στο Μαρόκο
twitter

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πόλη Αλ Χοσέιμα, στο βόρειο Μαρόκο, ζητώντας "περισσότερη αξιοπρέπεια για τον λαό" και δικαιοσύνη για έναν πλανόδιο ιχθυοπώλη ο οποίος σκοτώθηκε τον Οκτώβριο, όταν συνεθλίβη μέσα στον κάδο ενός απορριμματοφόρου.

"Ελευθερία", "Δικαιοσύνη", "Ζήτω ο λαός" και "Τα ανάκτορα μας ταπεινώνουν" φώναζαν μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Μαρτύρων της πόλης.

Ορισμένοι κρατούσαν βερβερικές σημαίες, τη φωτογραφία του ηγέτη της Δημοκρατίας του Ριφ (μιας εφήμερης δημοκρατίας των αρχών της δεκαετίας του 1920 που ιδρύθηκε μετά την εξέγερση των Βερβέρων εναντίον της ισπανικής αποικιοκρατίας) και πορτρέτα του Μουσίν Φίκρι.

Ο 30χρονος Φίκρι σκοτώθηκε στις 28 Οκτωβρίου στην Αλ Χοσέιμα ενώ προσπαθούσε να αποτρέψει την καταστροφή του εμπορεύματός του. Οι φρικτές συνθήκες του θανάτου του προκάλεσαν κύμα διαδηλώσεων στη χώρα.

Ντόπιοι καλλιτέχνες κάλεσαν τους κατοίκους να υπογράψουν σε μικρά σημαιάκια και να εκφράσουν τα παράπονά τους στις αρχές. Πολλοί ακτιβιστές και κάτοικοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση, έγραψαν λίγα λόγια και ζήτησαν να ερευνηθεί η υπόθεση του Μουσίν.

Άλλοι εξέφρασαν ό,τι πιστεύουν για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στο Μαρόκο ή για την περιθωριοποίηση της περιοχής τους, ανέφερε μια τοπική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Η κινητοποίηση συνεχίζεται", πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ