ΚΟΣΜΟΣ

Ηχηρό μήνυμα του Πάπα κατά της ξενοφοβίας

Ηχηρό μήνυμα του Πάπα κατά της ξενοφοβίας
REUTERS/Stefano Rellandini

Μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος, κάνοντας λόγο για μία «επιδημία εχθρότητας» που έχει ξεσπάσει ενάντια σε ανθρώπους διαφορετικής φυλής και θρησκείας και πλήττει τους αδύναμους της κοινωνίας.

«Οι διαφορετικοί άνθρωποι δεν πρέπει να θεωρούνται εχθροί, μόνο και μόνο επειδή είναι διαφορετικοί» ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια τελετής για την ανάδειξη νέων καρδινάλιων στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου και πρόσθεσε:

«Παρατηρούμε, για παράδειγμα, πόσο γρήγορα εκείνοι ανάμεσα σε εμάς που φέρουν την ιδιότητα του ξένου, ένας μετανάστης ή ένας πρόσφυγας, μετατρέπονται σε μια απειλή και τους αποδίδεται η ιδιότητα ενός εχθρού.

Εχθρός επειδή έρχεται από μια μακρινή χώρα ή επειδή έχει διαφορετικές παραδόσεις. Εχθρός εξαιτίας του χρώματος του δέρματος του, της γλώσσας που ομιλεί, ή της κοινωνικής του τάξης. Εχθρός γιατί σκέφτεται διαφορετικά ή ακόμη έχει διαφορετική πίστη».

«Πόσες πολλές πληγές γίνονται βαθύτερες, εξαιτίας αυτής της επιδημίας εχθρότητας και βίας που αφήνει το σημάδι της στην σάρκα πολλών ανυπεράσπιστων, επειδή η φωνή τους είναι αδύναμη και καταπνίγεται από αυτή την παθογένεια της αδιαφορίας», επεσήμανε ο Ποντίφικας.

Η εκκλησία η ίδια δεν είναι απρόσβλητη από αυτό τον «ιό της πόλωσης και της εχθρότητας», σημείωσε, σε μια προφανή του αναφορά στη δημόσια κριτική που του ασκήθηκε από τέσσερις συντηρητικούς καρδινάλιους ότι διαχέει την σύγχυση σε σημαντικά ηθικά ζητήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ