ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ καλεί Τραμπ στο Μπάκιγχαμ

Βασίλισσα Ελισάβετ καλεί Τραμπ στο Μπάκιγχαμ
REUTERSNick Ansell/Pool

Η βασίλισσα Ελισάβετ σκοπεύει να απευθύνει επίσημη πρόσκληση στο νέο αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ για να επισκεφθεί το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Sunday Times», οι συζητήσεις ανάμεσα σε βρετανούς αξιωματούχους και στο επιτελείο του Τραμπ θα ξεκινήσουν άμεσα. Η πρόθεση της βασίλισσας είναι να συναντηθεί με τον νέο αμερικανό πρόεδρο τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2017.

Στόχος της βασίλισσας είναι να οικοδομήσει στενές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Άλλωστε ο Τραμπ, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, είπε στη βρετανή πρωθυπουργό κατά την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία μετά την νίκη του, ότι η σκωτσέζα μητέρα του (που έχει αποβιώσει) ήταν μεγάλη θαυμάστρια της βασίλισσας. Ζήτησε δε να της μεταφέρει τις θερμές του ευχές.

O Φάρατζ φέρνει ΗΠΑ – Μεγάλη Βρετανία πιο κοντά

Επικαλούμενη δύο υπουργούς και ανώτερο αξιωματούχο με πηγές στην Ντάουνινγκ Στριτ, η Sunday Times αναφέρει πως η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει πως μία επίσημη επίσκεψη του Τραμπ θα είναι το "μυστικό της όπλο" για την ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών μετά τη συνάντηση που είχε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ με τον επικεφαλής της εκστρατείας για το Brexit Νάιτζελ Φάρατζ νωρίτερα μέσα στον μήνα. Ο Φάρατζ ήταν ο πρώτος βρετανός πολιτικός που είχε συνάντηση με τον Τραμπ.

Ο Τραμπ προσκάλεσε την βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να τον επισκεφθεί το συντομότερο δυνατό κατά την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία έπειτα από την εκλογική του νίκη. Σύμφωνα με συνεργάτες της Mέι δεν έχει οριστεί ημερομηνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ