ΚΟΣΜΟΣ

Ποιους σκέφτεται ο Τραμπ για υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών

Ποιους σκέφτεται ο Τραμπ για υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο στρατηγός εν αποστρατεία Τζέιμς Ματίς. REUTERS/ MIKE SEGAR

Τις σκέψεις του για τους ανθρώπους που θα στελεχώσουν τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών εξέφρασε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόνταλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας ο Τραμπ σκέφτεται να το προτείνει στον στρατηγό εν αποστρατεία Τζέιμς Ματίς, με τον οποίο είχε συνάντηση το Σάββατο στο Νιου Τζέρσι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN, ο Τραμπ έχει εντυπωσιαστεί πολύ από το βιογραφικό του Ματίς και από τα όσα έχει ακούσει για εκείνον. Μάλιστα, ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Ματίς και στο Twitter, γράφοντας χαρακτηριστικά: «ήταν πολύ εντυπωσιακός χθες. Αληθινός στρατηγός».

Με 44 χρόνια υπηρεσίας, ο Ματίς ήταν επικεφαλής στρατιωτικής δύναμης στο νότιο Αφγανιστάν το 2001 και ενός τάγματος πεζοναυτών την εποχή της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, το 2003.

Είναι γνωστός ως "Mad Dog" ("Τρελό Σκυλί") και ηγήθηκε της Μάχης της Φαλούτζα, το 2004 στο Ιράκ, που υπήρξε μία από τις πιο αιματηρές στον ιρακινό πόλεμο. Το 2005 είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όταν δήλωσε «ότι έχει πλάκα να πυροβολείς κάποιους ανθρώπους».

Όσον αφορά την θέση του υπουργού Εξωτερικών, όπως δήλωσε στην εκπομπή «Fox News Sunday» ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο Τραμπ ενδέχεται να επιλέξει τον πρώην προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ, έχει, όμως, υπόψη του και άλλους υποψήφιους. Ο Ρόμνεϊ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τραμπ επίσης χθες Σάββατο, ήταν σφοδρός επικριτής του στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Την πιθανότητα τοποθέτησης του Ρόμνεϊ στο υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε και ο ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ, ο Ρέινς Πρίμπους

Όπως είπε ο Πρίμπους στην εκπομπή του ABC «This Week», ο Ρόμνεϊ και ο Τραμπ είχαν μία "πολύ εποικοδομητική" συνομιλία κατά την συνάντηση τους, όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων για τα θερμά μέτωπα του πλανήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ