ΚΟΣΜΟΣ

Η κατάρρευση της λίρας από το Brexit έχει κοστίσει 1.5 τρισεκατομμύρια λίρες

Η κατάρρευση της λίρας από το Brexit έχει κοστίσει 1.5 τρισεκατομμύρια λίρες
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Ο λογαριασμός του Brexit για τα νοικοκυριά της Μεγάλης Βρετανίας ήρθε και είναι ιδιαίτερα τσουχτερός.Υπολογίζεται πως η απόφαση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοστίζει στη χώρα 1.5 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 1.2 τρισεκατομμύρια λίρες.

Τα νούμερα προέρχονται από έκθεση της Credit Suisse, ενώ σύμφωνα με άλλα στοιχεία, του Global Wealth Report, από τις 23 Ιουνίου, όταν και έγινε το δημοψήφισμα, η λίρα έχασε το 20% της αξίας της.

Περί τα 400.000 άτομα είδαν με θλίψη το όνομα τους να σβήνεται από την λίστα των εκατομμυριούχων της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Μάικλ Οσάλιβαν της Credit Suisse είπε: «Από την ψήφο στο Brexit ο πλούτος των νοικοκυριών της Μεγάλης Βρετανίας έχει πέσει κατά 1.5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο πλούτος ανά ενήλικα έχει ήδη από τον Ιούνιο πέσει από τις 33.000 δολάρια στα 28.000».

«Στην πραγματικότητα και με όρους αμερικάνικου δολαρίου, 406.000 άτομα στη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι πλέον εκατομμυριούχοι», συμπλήρωσε.

Οι περισσότερες οικογένειες θα καταλάβουν διαφορά μόνο αν ταξιδέψουν εκτός συνόρων βέβαια, με τις λίρες τους να μην έχουν πια την ίδια αξία.

Η χώρα παρά τα οικονομικά αποτελέσματα έχει αποδείξει πως είναι πιο ανθεκτική απ΄ ότι αναμενόταν και αποτελεί ακόμη πόλο έλξης για τους επενδυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ