ΚΟΣΜΟΣ

Ένοχος ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Τζο Κοξ

Ένοχος ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Τζο Κοξ

Ένοχος κρίθηκε ο Τόμας Μέιρ για τη δολοφονία της βρετανίδας βουλευτή Τζο Κοξ, τον περασμένο Ιούνιο και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης, ενώ όπως του γνωστοποιήθηκε, δεν πρόκειται να βγει ποτέ από τη φυλακή.

Στη δίκη, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, ο 53χρονος Μέιρ δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι τα κίνητρα της δολοφονίας ήταν πολιτικά ή ιδεολογικά.

Η αστυνομία συγκέντρωσε πολύ γρήγορα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του άνεργου κηπουρού, όπως ναζιστικά βιβλία και έναν αετό του Τρίτου Ράιχ διακοσμημένο με τη σβάστικα, τα οποία ήταν συντριπτικά.

Χρειάστηκαν μόλις 90 λεπτά για να καταδικάσουν τον Μέιρ, στον οποίο είχαν απαγγελθεί κατηγορίες βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Στην ετυμηγορία του, ο εισαγγελέας ανέφερε πως η Κοξ έπεσε θύμα μιας «δειλής επίθεσης». «Η απόλυτη βαρβαρότητα της δολοφονίας της και η απόλυτη δειλία του δολοφόνου της, φέρει τα δύο άκρα της ανθρωπότητας πρόσωπο με πρόσωπο», τόνισε ο Richard Whittam QC.

Ο δικαστής Άλαν Ουίλκι απέρριψε αίτημα του Μέιρ να μιλήσει μετά την ετυμηγορία, λέγοντάς του: «Δεν είστε καθόλου πατριώτης. Με τις ενέργειές σας έχετε προδώσει την πεμπτουσία της χώρας μας: την προσήλωσή της στην κοινοβουλευτική δημοκρατία».

Το μοιραίο, για την 41χρονη βουλευτή των Εργατικών, περιστατικό συνέβη το καλοκαίρι, μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κοξ τραυματίστηκε από τρεις σφαίρες και υπέστη πολλαπλές μαχαιριές στη μέση του δρόμου, υποκύπτοντας τελικά στα τραύματά της.

Ο Τόμας Μέιρ είναι κάτοικος του Μπίρστολ, εκλογικής περιφέρειας της Κοξ στη βόρεια Αγγλία. Ο Μέιρ, εκτός από τον θάνατο της βουλευτή, κατηγορείτο και για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης σε έναν συνταξιούχο που έσπευσε να τη βοηθήσει, αλλά και για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ