ΚΟΣΜΟΣ

«Ζούγκλα του Καλαί»: Αγνοούμενο το 1/3 των προσφυγόπουλων

«Ζούγκλα του Καλαί»: Αγνοούμενο το 1/3 των προσφυγόπουλων
REUTERS/Pascal Rossignol

Περίπου ένας στους τρεις ανήλικους πρόσφυγες που διέμεναν στον καταυλισμό της «Ζούγκλας» του Καλαί» -στην βόρεια Γαλλία- αγνοείται έπειτα από την εκκένωση του καταυλισμού που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα.

Η οργάνωση Refugee Youth Service, που φιλοξενεί πολλά από αυτά τα παιδιά, ανέφερε ότι δεν μπορεί να εντοπίσει το ένα τρίτο των 179 ανηλίκων που παρακολουθούσε έπειτα από την κατεδάφιση του καταυλισμού, όπου φιλοξενούσε περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η τύχη των ανήλικων προσφύγων που διέμεναν στην παραγκούπολη, όπου η πλειοψηφία των προσφύγων επιθυμούσε να μεταβεί στην Βρετανία, έχει μετατραπεί σε πολιτικό πρόβλημα για την βρετανική κυβέρνηση.

Θρησκευτικοί ηγέτες, οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων και κόμματα της βρετανικής αντιπολίτευσης κατηγορούν το Λονδίνο ότι κωλυσιεργεί να προσφέρει βοήθεια για την υποδοχή των ανήλικων παιδιών.

Η οργάνωση, που δρούσε στον πρώην καταυλισμό από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, τόνισε πως η έλλειψη ενημέρωσης και η γενικότερη παρανόηση για το τι θα απογίνουν τα παιδιά οδήγησε πολλά από αυτά να εξαφανιστούν.

«Πρόκειται για κάποια από τα πλέον ευάλωτα παιδιά στον κόσμο, που αισθάνονται κατ’ επανάληψιν προδομένα», υπογράμμισε σε ανακοίνωση του ο συνιδρυτής της οργάνωσης Μπεν Τέουτεν.

«Όταν εξαφανίζονται, είμαστε ιδιαιτέρως ανήσυχοι ότι θα πέσουν θύματα διακινητών και είναι απίθανο να αναζητήσουν κρατική στήριξη εξαιτίας της αντιμετώπισης που έτυχαν από τις επίσημες αρχές», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν την μετακίνηση περίπου 1.500 ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών από την "Ζούγκλα του Καλαί" σε ειδικά κέντρα υποδοχής σε όλη τη Γαλλία.

«Όταν έχεις βρεθεί σε ένα μέρος που δεν καταλαβαίνεις, όπου δεν έχεις απαραιτήτως πρόσβαση σε μεταφραστές ή κοινωνικούς λειτουργούς, χωρίς να γνωρίζεις για πόσο διάστημα θα παραμείνεις εκεί, αυτό ενεργοποιεί το φυσικό τους ένστικτο να αναλάβουν τον έλεγχο της ζωής τους», τόνισε η Τζόσι Νότον, από την οργάνωση Help Refugees στο Thomson Reuters Foundation.

Οι ανήλικοι πρόσφυγες διαθέτουν δύο νόμιμες οδούς για να εισέλθουν στην Βρετανία. Η πρώτη είναι σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει την επανένωση ανηλίκων με τους συγγενείς τους που βρίσκονται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η άλλη οδός είναι βάσει του τροποποιημένου νόμου περί μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου (που φέρει το όνομα του βρετανού βουλευτή των Εργατικών, Αλφρεντ Νταμπς) που επιτρέπει στα παιδιά που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Γαλλία να βρίσκουν καταφύγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ