ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερα σεξουαλικά σκάνδαλα που συγκλόνισαν την Ευρώπη

Τέσσερα σεξουαλικά σκάνδαλα που συγκλόνισαν την Ευρώπη
Hieronymus Bosch: The Garden of Earthly Delights

Η ερωτική επιθυμία και η σεξουαλική ορμή κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα θεωρούνταν «σταλμένες από τον Σατανά τον ίδιο» και έπρεπε με κάθε τρόπο να εξαφανιστούν. Στα χίλια περίπου χρόνια Μεσαιωνικής Ιστορίας, κύριο χαρακτηριστικό είναι η στροφή προς τον συντηρητισμό, αλλά και η επιβολή της θεοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα υπήρξαν χιλιάδες σεξουαλικά σκάνδαλα στα οποία πρωταγωνίστησαν βασιλικές οικογένειες, η Παπική Εκκλησία αλλά και διάσημοι καλλιτέχνες και συγγραφείς.

Πέτρος Αβελάρδος και Ελοΐζα

10 abelard heloise fulbert

Πηγή φωτογραφίας: Jean Vignaud

Στις αρχές του 12ου αιώνα, ο Πέτρος Αβελάρδος ήταν ο πιο διάσημος φιλόσοφος στην Ευρώπη. Ξαφνικά όλα αλλάζουν στη ζωή του Αβελάρδου το 1118 εξαιτίας της ερωτικής περιπέτειάς του με τη δεκαπεντάχρονη Ελοΐζα, ανιψιά τού γέροντα εφημέριου Φυλμπέρ. Το νεαρό κορίτσι που ήταν γνωστή σε ολόκληρη τη Γαλλία για τη μόρφωσή της ερωτεύθηκε παράφορα τον φιλόσοφο.

Η πνευματική επαφή μεταξύ δασκάλου και μαθήτριας δεν άργησε να εξελιχθεί σε σαρκική κι ένας μεγάλος έρωτας άρχισε να ανθίζει κρυφά στο σπίτι του εφημέριου. Η ιστορία του ερωτευμένου ζευγαριού παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις όταν στα σπλάχνα της μικρής μαθήτριας του φιλοσόφου αρχίζει να μεγαλώνει ο καρπός του έρωτά τους. Μετά από αυτό ξεκινάει ο Γολγοθάς για τους δυο εραστές. Ο Αβελάρδος μεταφέρει κρυφά την αγαπημένη του στη Βρετάνη. Εκεί η Ελοΐζα φέρνει στον κόσμο τον Πέτρο-Αστρολάβο. Ο Αβελάρδος θέλει να νομιμοποιήσει τη σχέση του μαζί της μα εκείνη τον εμποδίζει.

Ο Αβελάρδος αποφασίζει να στείλει την Ελοΐζα στο μοναστήρι του Αρζαντέιγ. Όμως ο Φυλμπέρ θύμωσε. Θεώρησε ότι τον εξαπάτησαν. Μια νύχτα πλήρωσε έναν υπηρέτη του φιλοσόφου, για να διευκολύνει αυτόν και την παρέα του να μπουν στο σπίτι του Αβελάρδου . Οι μπράβοι του αφαίρεσαν κάθε ίχνος ανδρισμού ευνουχίζοντάς τον. Το ξημέρωμα τον διέσυραν ακρωτηριασμένο μπροστά στον κόσμο που είχε μαζευτεί και τον ανάγκασαν να αποσυρθεί ντροπιασμένος στο αβαείο του Σαιν Ντενί.

Πάπας Ιωάννης ΙΒ

6 pope john xii

Πηγή φωτογραφίας: ABC News

Έγινε Πάπας σε ηλικία μόλις 18 ετών χάρη στην ισχυρή οικογένεια του. Είχε συγγένεια με τους Κόμητες του Τούσκουλου και μέλος της ισχυρής οικογένειας του Θεοφυλάκτου, η οποία κατείχε πρωταρχική θέση στην Ιταλική πολιτική σκηνή για πάνω από μισό αιώνα.

Εκλέχτηκε υπό την πίεση του ετοιμοθάνατου πατέρα του, Αλβέριχου Β’, απόλυτου κυρίαρχου της Ρώμης και υιοθέτησε αμέσως έναν τρόπο ζωής που σκανδάλισε ακόμη και τους Ρωμαίους, που ήταν συνηθισμένοι στις διαστροφές των αρχόντων.

Η θητεία του δεν είχε καλή φήμη καθώς κατηγορήθηκε κατά καιρούς για διαφθορά και υλιστικές τάσεις. Μετέτρεψε την κατοικία του στο παλάτι του Λατερανού σε οίκο ανοχής, έπαιζε στα χαρτιά τις προσφορές των προσκυνητών και φόρτωνε με πλούσια δώρα, συμπεριλαμβανομένων και χρυσών κυπέλλων από τον Άγιο Πέτρο, τις ερωμένες του. Πολλοι μοναχοί είχαν σταματήσει να προσεύχονται για την υγεία του και ζητούσαν από το θεό να πεθάνει.

Φήμες θέλουν να έφυγε από τη ζωή το 964 μ.Χ., ενώ έκανε έρωτα με μια γυναίκα που ονομαζόταν Στεφανέτα.

Τα «Κουτία της αλήθειας» στη Φλωρεντία

1 machiavelli

Πηγή φωτογραφίας: Santi di Tito

Περίπου το 1400, ο κυβερνήτης της Φλωρεντίας τοποθέτησε κουτιά στην πόλη όπου ζητούσε από τους πολίτες να γράψουν ανώνυμές καταγγελίες, για σεξουαλικά σκάνδαλα. Αυτά στη συνέχεια θα ερευνούσαν οι αρχές. Υπήρξαν εκατοντάδες καταγγελίες που ερευνήθηκαν μετά από γράμματα που βρέθηκαν στα «Κουτιά της αλήθειας».

Για παράδειγμα ο Νικολό Μακιαβέλι έπρεπε να αποδείξει ότι δε ερωτοτροπούσε με μια εταίρα ή ακόμα και ότι ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και άλλοι τρεις τοπικοί προύχοντες δεν έκαναν τακτικά σεξ με ένα 17χρονο.

Δεν ήταν λίγοι οι καλλιτέχνες που πέρασαν από το γραφείο του ανακριτή για να αποδείξουν ότι δε συμμετείχαν σε όργια ή είχαν κάποια εξωσυζυγική σχέση.

Όσο αφορά τον Λεονάρντο ντα Βίντσι οι κατηγορίες κατέπεσαν με αποτέλεσμα να μην καταστραφεί η λαμπρή καριέρα του.


Ο Σουηδός Βασιλιάς και η κουνιάδα του



8a valdemar




Πηγή φωτογραφίας: Wikimedia



Η Πριγκίπισσα Τζούτα ήταν η κόρη του βασιλιά Ερρίκος Δ' της Δανίας. Όπως οι περισσότερες νέες γυναίκες της εποχής, η Τζούτα είχε μπει σε μοναστήρι, όπου αναμενόταν να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής της ως μοναχή.



Η νεαρή ασφυκτιούσε μέσα στο μοναστήρι με αποτέλεσμα να οργανωθεί μια τολμηρή απόδραση στη Σουηδία. Η νεαρή Πριγκίπισσα έγινε δεκτή από την αδελφή της Σοφίας, που ήταν παντρεμένη με τον βασιλιά Βαλντεμάρ της Σουηδίας. Δυστυχώς, Βαλντεμάρ ξεκίνησε μια παθιασμένη σχέση με την όμορφη Jutta. Είχαν ακόμα και ένα παιδί μαζί.

Σύντομα όλη η Σουηδία ήξερε ότι βασιλιάς απατούσε τη γυναίκα του με την κουνιάδα του. Ο Βαλντεμάρ υπό την πίεση του κόσμου αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη από τον Πάπα. Ο Πάπας του επέβαλε ένα βαρύ πρόστιμο. Οι Σουηδοί ήταν έξαλλοι που έπρεπε να πληρώσουν επιπλεον φόρο για τις ερωτοτροπίες του βασιλιά τους. Ο Βαλντεμάρ λίγους μήνες αργότερα ανατράπηκε από τους αδελφούς του.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ