ΚΟΣΜΟΣ

Οργισμένος ο Πούτιν με το Ευρωκοινοβούλιο

Οργισμένος ο Πούτιν με το Ευρωκοινοβούλιο
Sputnik/Kremlin/Mikhail Klimentyev via REUTERS

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την χθεσινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου σύμφωνα με την οποία τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του RT και του SPUTNIK, προχωρούν σε προπαγάνδα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους.

Εκτός αυτού, το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε τα κράτη- μέλη του να χρηματοδοτήσουν προγράμματα "αντι-προπαγάνδας". Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις. Όπως είπε:

Εάν ελήφθη τέτοια απόφαση, τότε γινόμαστε μάρτυρες ενός οφθαλμοφανούς ξεπεσμού, με την πολιτική έννοια του όρου, για το πως προσεγγίζουν τη Δημοκρατία στη δυτική κοινωνία, συγκεκριμένα στο επίπεδο του Ευρωκοινοβουλίου.

Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι «τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και δεν θα δούμε για το θέμα αυτό περιορισμούς».

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο εγκρίθηκε μετά από πρόταση της ευρωβουλευτού από την Πολωνία και πρώην ΥΠΕΞ της χώρας, Άννας Φοτίγκα, συγκρίνει την απειλή από τη Ρωσία με την απειλή από τον ISIS.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση αυτή έκανε λόγο για «έγκλημα κατά της ενημέρωσης». «Όταν υπάρχει πραγματική απειλή από τους πραγματικούς τρομοκράτες, δεν είναι δυνατόν η διεθνής κοινή γνώμη να προσπαθεί να στραφεί προς άλλη κατεύθυνση», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι κανείς ανταποκριτής από την Ευρώπη που είναι διαπιστευμένος στη Ρωσία δεν έχει πρόβλημα για το πώς και με τι θα ενημερώνει την χώρα του, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ. Προειδοποίησε όμως, ότι εάν υπάρξουν περιοριστικά μέτρα για τους ρώσους ανταποκριτές και τα ρωσικά ΜΜΕ, τότε η Μόσχα θα πράξει τα δέοντα.

Την πρόταση της ευρωβουλευτού από την Πολωνία υπερψήφισαν 304 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την καταψήφισαν 179 και 208 έριξαν λευκή ψήφο.

Μετά την απόφαση αυτή, ο SPUTNIK προσέφυγε σε διεθνείς οργανισμούς. Τον ΟΗΕ, την UNESCO, τον ΟΑΣΕ και τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, ώστε να λάβουν μέτρα για να σταματήσει η προσπάθεια αποκλεισμού των ρωσικών ΜΜΕ στην Ευρώπη .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ