ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουγκάντα κλείνει τα σχολεία των Ζάγκερμπεργκ και Γκέιτς

Η Ουγκάντα κλείνει τα σχολεία των Ζάγκερμπεργκ και Γκέιτς
twitter / @educationstate

Την απόφαση να διακοπεί η λειτουργία 63 εκπαιδευτηρίων που δραστηριοποιούνται στη χώρα και χρηματοδοτούνται από οργανισμούς που συνδέονται με τους Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Μπιλ Γκέιτς, έλαβαν οι Αρχές της Ουγκάντα, με την αιτιολογία ότι πρόκειται «για ανθυγιεινά ιδρύματα που δεν έχουν άδεια, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή 12.000 μαθητών και αγνοούν τα εθνικά πρότυπα».

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουγκάντας, ο οργανισμός Bridge International Academies (BIA), υπό την αιγίδα του οποίου λειτουργούν 63 εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα και συνολικά 400 σε ολόκληρη την Αφρική, δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα σχολεία να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Όπως δήλωσε στο CNN ο Huzaifa Mutazindwa, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας «τα ιδρύματα αυτά δεν έχουν άδεια, οι καθηγητές δεν έχουν τα κατάλληλα προσόντα και το υπουργείο δεν γνωρίζει τι ακριβώς διδάσκονται οι περίπου 12.000 μαθητές που παρακολουθούν μαθήματα».

Η ΒΙΑ αρνείται τις κατηγορίες τις οποίες χαρακτηρίζει ως παντελώς αβάσιμες και κάνει λόγο για «σκανδαλώδη απόφαση η οποία μόνο στόχο έχει να προστατεύσει τα κρατικά σχολικά ιδρύματα που νιώθουν να απειλούνται». Επιπλέον, με ανακοίνωσή της διαψεύδει τις τοποθετήσεις περί «ανθυγιεινών χώρων εκπαίδευσης» και τονίζει κατηγορηματικά ότι οι καθηγητές και δάσκαλοι είναι πλήρως καταρτισμένοι.

Η ουσία, ωστόσο, είναι ότι οι Αρχές έδωσαν εντολή να ανασταλεί η λειτουργία των 63 ιδρυμάτων στις 8 Δεκεμβρίου γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των επικεφαλής της BIA και της πλειοψηφίας των μαθητών, οι οποίοι αντιτίθενται στη συγκεκριμένη απόφαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ