ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ φτιάχνει το πιο «ακριβό» υπουργικό συμβούλιο στον κόσμο

Ο Τραμπ φτιάχνει το πιο «ακριβό» υπουργικό συμβούλιο στον κόσμο

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι ξεχνάει τις υποσχέσεις του και έχει αρχίσει να στελεχώνει την κυβέρνησή του με εκατομμυριούχους. Μέχρι στιγμής οι επιλογές του για τα ανώτατα αξιώματα δείχνουν ότι θα σχηματίσει ένα Υπουργικό Συμβούλιο με συνολική περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πέρα από τον ίδιο τον Τραμπ, που ισχυρίζεται ότι η περιουσία του αγγίζει τα 10 δισ. δολάρια, έχει ζητήσει από την επιχειρηματία Μπέτσι ΝτεΒος – η περιουσία της οικογένειάς της υπολογίζεται στα 5,1 δισ. ευρώ – να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας.

Για υπουργικές θέσεις προορίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον μεγιστάνα του πετρελαίου Χάρολντ Χαμ (15,3 δισ.), τον επενδυτή Ουίλμπουρ Ρος (2,9 δισ.), τον ιδιοκτήτη επενδυτικού κεφαλαίου Μιτ Ρόμνεϊ (250 εκατ.), τον επικεφαλής hedge fund Στιβ Μνούκιν (50 εκατ.) και τον δικηγόρο, πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι (η περιουσία του οποίου ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια).

Ο Τοντ Ρίκετς, που προορίζεται για υφυπουργός Εμπορίου, προέρχεται από οικογένεια δισεκατομμυριούχων που έχει στην ιδιοκτησία της μεταξύ άλλων και την ομάδα μπέιζμπολ των Chicago Cubs.

Ακόμα και ο συνταξιούχος νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον, που προαλείφεται για το υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης, έχει περιουσία που ξεπερνά τα 26 εκατ. δολάρια, ενώ ο πιο στενός σύμβουλος του Τραμπ, ο ακροδεξιός Στιβ Μπάνον, που ασχολείται με τα ΜΜΕ, υπολογίζεται ότι έχει κερδίσει αρκετά εκατομμύρια μόνο από τη συμμετοχή του στην παραγωγή της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Seinfeld». Ο Αντριου Πούζντερ, το όνομα του οποίου συζητάται για το υπουργείο Εργασίας, κέρδισε 4,4 εκατ. δολάρια το 2012 ως πρόεδρος εταιρείας που έχει αλυσίδα εστιατορίων.

Συνολικά, η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να αξίζει έως 35 δισ. δολάρια – ποσό πρωτοφανές στην αμερικανική Ιστορία, όταν το μέσο εισόδημα στις ΗΠΑ είναι περίπου 55.000 δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ