ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Χαλέπι

Γαλλία: Να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Χαλέπι
REUTERS/Abdalrhman Ismail

Την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητά ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό, με σκοπό να συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί στο Χαλέπι της Συρίας. Η πόλη καταστρέφεται ολοσχερώς από την επιχείρηση του συριακού στρατού που επιχειρεί ανακατάληψη του.

«Περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή μέτρα για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να μπορέσει να περάσει χωρίς εμπόδια ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Χθες ανακοινώθηκε η ανακατάληψη του ανατολικού Χαλεπιού από τις δυνάμεις του συριακού στρατού και των συμμάχων τους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συζητήσει σήμερα, Τρίτη, στη Νέα Υόρκη τη συριακή σύρραξη.

Η απώλεια του Χαλεπιού θα είναι η χειρότερη ήττα για τους αντάρτες από την έναρξη του εμφυλίου στην χώρα το 2011. Αφού αντιστάθηκαν στην πολιορκία που επιβλήθηκε τον Ιούλιο στον ανατολικό τομέα της πόλης από τον συριακό στρατό, σχεδόν 10.000 άμαχοι έφυγαν τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των καταστροφικών βομβαρδισμών και των μαχών που μαίνονται στους δρόμους.

Η μάχη ήταν άνιση διότι «αντιμετωπίζαμε το Ιράν και τη Ρωσία» που υποστηρίζουν στρατιωτικά το καθεστώς, σχολίασε ο Γιάσερ αλ Γιούσεφ, αξιωματούχος της Νουρεντίν αλ Ζίνκι, μιας από τις κυριότερες ομάδες των ανταρτών στο Χαλέπι.

Η ανακατάληψη της πόλης από τον συριακό στρατό θα «αποτελέσει σημείο καμπής» για τον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία από την άνοιξη του 2011, διότι θα δείξει ότι «η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να σημειώσει μια μεγάλη επιτυχία στο στρατιωτικό πεδίο», ώστε να αποτελέσει «εναλλακτική επιλογή» απέναντι στη Δαμασκό, υπογράμμισε ο Φαμπρίς Μπαλάνς ειδικός σε θέματα Συρίας στο Washington Institute.

Η πτώση του Χαλεπιού θα αποτελέσει επίσης ήττα για τους συμμάχους της αντιπολίτευσης, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία και τους Δυτικούς.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 6.000 άμαχοι κατέφυγαν στη συνοικία Σέιχ Μάκσουντ, που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις και οι υπόλοιποι προς άλλες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ άλλες οικογένειες αναζήτησαν καταφύγιο σε άλλες συνοικίες που εξακολουθούν να ελέγχονται από τους αντάρτες, όπου οι κάτοικοι τους έδωσαν κουβέρτες για να αντιμετωπίσουν το κρύο.

«Είναι οι χειρότερες ημέρες από την αρχή της πολιορκίας. Η κατάσταση είναι καταστροφική. Σημειώνεται μαζική έξοδος και το ηθικό είναι στο πιο χαμηλό σημείο», δήλωσε ο Ιμπραήμ Αμπού Λάιτ εκπρόσωπος των Λευκών Κρανών, της υπηρεσίας διασωστών του ανατολικού Χαλεπιού.

«Δεν υπάρχει ούτε τροφή, ούτε νερό, ούτε καταφύγιο, ούτε μέσα μεταφοράς (...) Οι άνθρωποι κοιμούνται στον δρόμο», πρόσθεσε. «Μέχρι πότε ο κόσμος θα είναι εναντίον μας;», διερωτήθηκε.

Ο ΟΗΕ εκφράζει επίσης την ανησυχία του για την κατάσταση και την τύχη των 250.000 αμάχων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι «σε φριχτές συνθήκες». Ο Οργανισμός ζήτησε «από τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν αμέσως τους τυφλούς βομβαρδισμούς (...) και να επιτρέψουν την άμεση είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας».

Οι κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπιού ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Υπάρχει έλλειψη σε τρόφιμα και φάρμακα εξαιτίας της πολιορκίας που διαρκεί τέσσερις μήνες και των ασταμάτητων βομβαρδισμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ