ΚΟΣΜΟΣ

Bild: «Όχι» από την Μέρκελ σε νέο γύρο συνομιλιών με την Τουρκία

Bild: «Όχι» από την Μέρκελ σε νέο γύρο συνομιλιών με την Τουρκία
REUTERS/Fabrizio Bensch

«Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε στους βουλευτές του κόμματός της ότι είναι αντιτίθεται στην έναρξη νέων συνομιλιών προκειμένου η Τουρκία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», γράφει η εφημερίδα Bild.

Επικαλούμενη πηγές που συμμετείχαν στην κομματική συνάντηση ότι εξηγεί ότι:

Αυτό σημαίνει ότι οι συνομιλίες έχουν ουσιαστικά λήξει.

Η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την Bild, είπε στα στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος να εξηγήσουν ξεκάθαρα αυτή την απόφαση σε ψηφοφόρους που ζητούν να μάθουν τη θέση του κόμματος ως προς την Τουρκία.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η χώρα του «δεν έχει σφραγίσει ακόμα το βιβλίο» για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε το «πάγωμα» των ενταξιακών συνομιλιών.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε - με 479 ψήφους υπέρ και 37 κατά - να υιοθετήσει μια μη-δεσμευτική πρόταση για την αναστολή των συνομιλιών με την Τουρκία λόγω της «δυσανάλογης» αντίδρασης της κυβέρνησης στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι κατακρίνουν τους διωγμούς του Ερντογάν εναντίον αντικαθεστωτικών και δημοσιογράφων μετά το πραξικόπημα, παρότι η Μέρκελ - η οποία έχει υπ' όψιν της τα εκατομμύρια των προσφύγων που διαμένουν ακόμα στη Τουρκία - τόνισε την ανάγκη να σεβαστεί και η Τουρκία αλλά και η ΕΕ τις δεσμεύσεις μεταξύ τους.

Ο Ερντογάν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό αν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ένταξή της στην ΕΕ και για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ