ΚΟΣΜΟΣ

Παιχνίδια πολέμου στον Αρκτικό κύκλο «αναζωπυρώνουν» τον Ψυχρό Πόλεμο

Παιχνίδια πολέμου στον Αρκτικό κύκλο «αναζωπυρώνουν» τον Ψυχρό Πόλεμο
CNNi

Τα σχέδια περί αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στη Νορβηγία, στο σημείο που συνορεύει με τη Ρωσία, εντείνουν τα παιχνίδια πολέμου στον Αρκτικό Κύκλο, σε σημείο που κάποιοι μιλούν και για ... «αναθέρμανση» του Ψυχρού Πολέμου

Οι αμερικανοί πρόκειται να στείλουν μόνιμα περί τους 300 πεζοναύτες στη Νορβηγία τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο μέτρων που λαμβάνονται ώστε να ισχυροποιηθεί η ασφάλεια των συνόρων Νορβηγίας - Ρωσίας, και κατ' επέκταση του ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η επανάληψη ενός σεναρίου όπως αυτό της Κριμαίας, το 2014.

Από την ρωσική εισβολή στην Κριμαία και μετά, έχει παρατηρηθεί αύξηση της δραστηριότητας των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, με πτήσεις πάνω από τις νορβηγικές ακτές, ενώ και η δραστηριότητα των ρωσικών υποβρυχίων έχει αυξηθεί τόσο, που φθάνει σχεδόν στο επίπεδο που ήταν στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ανώτερος αξιωματούχων των νορβηγικών αρχών ασφαλείας, εξήγησε μιλώντας στο CNNi, ότι οι ανησυχίες σχετικά με την ρωσική απειλή εντάθηκαν, μετά τις ενέργειες των Ρώσων στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία, και την «βοήθεια» που προσέφεραν σε ομάδες αυτονομιστών ανταρτών. Πρόκειται για έναν υβριδικό πόλεμο, είπε ο ίδιος αξιωματούχος, κάνοντας λόγο για «πόλεμο χωρίς το άρθρο 5», το οποίο αναφέρεται στο κεντρικό δόγμα του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο «επίθεση κατά ενός μέλους, συνιστά επίθεση εναντίον όλων των μελών της Συμμαχίας».

usnortroops

Πηγή: CNNi

Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί το ενδεχόμενο επανάληψης του σεναρίου της Κριμαίας σε νορβηγικό έδαφος, έχουν καταστρωθεί δύο σχέδια: Το πρώτο περιλαμβάνει την παρουσία τεθωρακισμένων οχημάτων στα σύνορα και το δεύτερο την παρουσία αμερικανών πεζοναυτών, καθιστώντας σαφές πως οποιαδήποτε «παρεμβολή» σε νορβηγικό έδαφος, συνεπάγεται «αυτόματη» εμπλοκή και των ΗΠΑ στη μάχη.

Έτσι, από τον Ιανουάριο του 2017, πρόκειται να εγκατασταθούν μόνιμα 300 αμερικανοί πεζοναύτες στη Νορβηγία, με την βάση τους, να απέχει περίπου χίλια χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία. Να σημειωθεί πως η Νορβηγία αποτελεί διαχρονικά για τις ΗΠΑ κομβική χώρα, γι’ αυτό και εδώ και χρόνια, βρίσκονται εκεί αποθηκευμένες τεράστιες ποσότητες όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού, ακόμη και σε σπηλιές και υπόγεια τούνελ.

usnortank

Πηγή: CNNi

Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, βρίσκονται ήδη στη Νορβηγία εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, καθώς συμμετέχουν σε άσκηση, μαζί με τον νορβηγικό στρατό, που διεξάγεται σε πολικές συνθήκες, στο πλαίσιο της οποίας προχώρησαν με τα άρματα μάχης για πρώτη φορά τόσο βόρεια στον Αρκτικό Κύκλο.

Η άσκηση γίνεται υπό τη... στενή παρακολούθηση αγνώστου ταυτότητας drones που έχουν εντοπιστεί να πετούν περισσότερες από δέκα φορές πάνω από τα σημεία που αναπτύσσονται τα αμερικανικά και τα νορβηγικά στρατεύματα.

kirkenes copy

Το σημείο στο οποίο διεξάγεται η κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ-Νορβηγίας

Ο νορβηγικός στρατός προσπαθεί να διαπιστώσει αν τα drones ανήκουν σε ντόπιους που είναι περίεργοι αναφορικά με την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή, ή αν σχετίζονται με «κάποιο άλλο κράτος», όπως είπε στο CNNi, που παρακολουθεί από κοντά τις ασκήσεις, ο εκπρόσωπος του νορβηγικού στρατού Όλε Γιόχαν Σκόγκμο.

Οι Νορβηγοί συνοριοφύλακες πάντως στις περιπολίες τους κάποιες φορές, αντιλαμβάνονται την παρουσία των Ρώσων συναδέλφων τους στην απέναντι πλευρά του σύρματος που έχει τοποθετηθεί στα σύνορα.

The new Cold War: US Marines' wintry war games on Norway-Russia border, By Nick Paton Walsh, Ghazi Balkiz and Scott McWhinnie

ΔΗΜΟΦΙΛΗ