ΚΟΣΜΟΣ

Aντίδραση της Άγκυρας στην απόρριψη του αιτήματος έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών

Aντίδραση της Άγκυρας στην απόρριψη του αιτήματος έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών
Reuters

Άμεση ήταν η αντίδραση της Άγκυρας, στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για τη μη έκδοση των τριών Τούρκων αξιωματικών που έφτασαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το βράδυ της 15ης Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, δήλωσε: «Αναμένουμε από την Ελλάδα να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την έκδοση όλων των μελών της Οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Η Ελλάδα είναι σύμμαχος μας. Προσδοκία της Τουρκίας είναι να εκδώσει τους πραξικοπηματίες, τους ανθρώπους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση FETÖ. Από την Ελλάδα περιμένουμε να μας δώσει όλα τα μέλη της οργάνωσης αυτής», υπογράμμισε επίσης ο Τούρκος υπουργός.

Παράλληλα, σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με το σκεπτικό της απόφασης, ο Φικρί Ισίκ απάντησε:

«Εμείς λέμε ότι σε αυτό το σημείο οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους. Εάν οι χώρες κάνουν διακρίσεις σχετικά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αυτό θα μας βλάψει. Δεν έχει σημασία το όνομα της τρομοκρατικής οργάνωσης. Μια τρομοκρατική οργάνωση είναι πάντα μια τρομοκρατική οργάνωση».

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση και αναμένεται να υπάρξουν και άλλες τοποθετήσεις, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το πως η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου θα επηρεάσει τις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ