ΚΟΣΜΟΣ

Καλλιέργησαν ένα νέο είδος φυκιού που έχει την ίδια γεύση με το μπέικον

Καλλιέργησαν ένα νέο είδος φυκιού που έχει την ίδια γεύση με το μπέικον
Reuters

Ερευνητές από το Oregon State έχουν κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα νέο είδος κόκκινου φυκιού το οποίο όταν μαγειρεύεται αποκτά μια ιδιαίτερη και λαχταριστή γεύση: αυτή του μπέικον.

 

Το φύκι το οποίο μοιάζει με ημιδιαφανές κόκκινο μαρούλι αποτελεί θαυμάσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων, πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών στοιχείων.

Τα φύκια αυτά είναι δημιούργημα επιστημόνων από το Κέντρο Επιστημών Hatfield Marine του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, οι οποίοι χρειάστηκαν 15 χρόνια έρευνας για να τα τελειοποιήσουν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή ερευνητή Δρ. Κρις Λάνγκντον, καθηγητή Αλιείας στο πανεπιστήμιο: «Όταν τα τηγανίζει κανείς – και εγώ το έκανα – η γεύση τους αλλάζει εντελώς και με τίποτα δεν θυμίζει φύκια. Είναι ίδια με αυτή του μπέικον – και μάλιστα αποκτούν πολύ δυνατή γεύση μπέικον».

Ο Λάνγκντον και οι συνεργάτες του αρχικά τα μελετούσαν ως τροφή για ένα από τα ακριβότερα οστρακοειδή: ένα είδος θαλάσσιων «σαλιγκαριών» που λέγονται αμπαλόνε και είναι ευρέως διαδεδομένα στην ασιατική κουζίνα.

Καμία εταιρεία τροφίμων στην Αμερική δεν καλλιεργεί βρώσιμη κόκκινη φύκη αλλά στη Βόρεια Ευρώπη τα φύκια είναι κομμάτι της διατροφής των κατοίκων εδώ και αιώνες. «Είναι ένα πραγματικά φανταστικό είδος. Όταν το τηγανίζεις, κάτι που έχω κάνει, έχει γεύση μπέικον, όχι φυκιού. Και είναι μια αρκετά δυνατή γεύση μπέικον», σχολίασε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ