ΚΟΣΜΟΣ

Η Άνγκελα Μέρκελ και πάλι στο τιμόνι των Χριστιανοδημοκρατών

Η Άνγκελα Μέρκελ και πάλι στο τιμόνι των Χριστιανοδημοκρατών
REUTERS/ WOLFGANG RATTAY

Στο Έσεν της Γερμανίας συνέρχονται σήμερα, Τρίτη οι 1.001 σύνεδροι της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) προκειμένου να επανεκλέξουν στην ηγεσία του κόμματος την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, δύο εβδομάδες αφού ανακοίνωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφια.

Μοναδική υποψήφια για την προεδρία της CDU, η 62χρονη καγκελάριος θα ορίσει με τη σημερινή της ομιλία στο συνέδριο τους άξονες του προγράμματός της εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2017.

Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την 9η θητεία της στην ηγεσία του κόμματος. Αφού εξασφαλίσει την επανεκλογή της, η Γερμανίδα καγκελάριος θα ξεκινήσει τη μάχη των βουλευτικών εκλογών, διεκδικώντας τέταρτη θητεία με κεντρικό σύνθημα την αντιμετώπιση του λαϊκισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επανεκλογή της το 2014 είχε εξασφαλίσει το 96,7% των ψήφων του συνεδρίου, ένα από τα καλύτερα σκορ της στα 16 χρόνια της ηγεσίας της CDU, ενός από τους κεντρικούς άξονες της μεταπολεμικής πολιτικής ζωής της Γερμανίας.

Έπειτα από 11 χρόνια στην καγκελαρία, η Άνγκελα Μέρκελ έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ παραμονής στην εξουσία μεταξύ των ηγετών της Δύσης, αλλά απειλεί πλέον και τα εθνικά ρεκόρ του Κόνραντ Αντενάουερ (14χρόνια) και του Χέλμουτ Κολ (16 χρόνια).

Η Μέρκελ, η οποία δίσταζε για καιρό να κάνει γνωστές τις προθέσεις της για τις εκλογές του 2017, προειδοποίησε ότι οι επόμενη προεκλογική εκστρατεία θα είναι η δυσκολότερη από την επανένωση της Γερμανίας το 1990.

Η ίδια βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονη κριτική για την μεταναστευτική της πολιτική μετά την άφιξη σχεδόν ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του 2015. Παράλληλα, η χώρα γνωρίζει την ταχεία άνοδο της λαϊκιστικής και ξενοφοβικής δεξιάς στο πρόσωπο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Απέναντι σε αυτό κλίμα, η CDU αναμένεται να σκληρύνει τον τόνο στο θέμα της μετανάστευσης. Ορισμένα στελέχη της τάσσονται υπέρ της αυστηροποίησης του νόμου για την παροχή ασύλου με την ενίσχυση των απελάσεων των ανθρώπων που δικαιούνται ασύλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ