ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Βέτο από Ρωσία και Κίνα στην κατάπαυση πυρός στο Χαλέπι

Συρία: Βέτο από Ρωσία και Κίνα στην κατάπαυση πυρός στο Χαλέπι
EPA/JASON SZENES/φωτογραφία αρχείου

Το βέτο που άσκησαν Κίνα και Ρωσία, μπλόκαρε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή επταήμερης κατάπαυσης του πυρός στο Χαλέπι, της Συρίας.

Επιχείρημα της ρωσικής πλευράς ήταν ότι αφενός η κατάπαυση του πυρός θα επέτρεπε στους αντάρτες να αναδιοργανωθούν, και αφετέρου ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για ψήφισμα για το ανατολικό Χαλέπι.

«Οι αντάρτες εκμεταλλεύονται αυτές τια διακοπές προκειμένου να ενισχύσουν τις θέσεις τους και να εφοδιαστούν με πυρομαχικά, γεγονός που μπορεί μόνο να επιδεινώσει την κατάσταση των αμάχων», υποστήριξε ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν.

Η αμερικανική πλευρά πάντως, σχολιάζοντας το ρωσικό επιχείρημα περί υποβάθμισης των συνομιλιών Μόσχας-Ουάσινγκτον με στόχο ένα ψήφισμα για το ανατολικό Χαλέπι, έκανε λόγο για κατασκευασμένο άλλοθι. «Δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε διέξοδο διότι η Ρωσία είναι περισσότερο επικεντρωμένη στην διατήρηση των στρατιωτικών κερδών παρά στην βοήθεια προς τους κατοίκους του Χαλεπίου», υποστήριξε η Μισέλ Σίζον, αναπληρώτρια πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Αυτή είναι η έκτη φορά που η Ρωσία ασκεί βέτο σε ψήφισμα σχετικό με τη Συρία, από το 2011, ενώ και η Κίνα έχει μπλοκάρει από την πλευρά της πέντε φορές αντίστοιχα ψηφίσματα. Το ψήφισμα έλαβε 11 ψήφους υπέρ, κατά ψήφισε η Βενεζουέλα, ενώ απείχε η Αγκόλα.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, πάνω από 200.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές του Χαλεπιού, υποφέροντας από τρομακτικές ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ