ΚΟΣΜΟΣ

Όχι στη μπούρκα λέει η Μέρκελ – Στροφή στο προσφυγικό

Όχι στη μπούρκα λέει η Μέρκελ – Στροφή στο προσφυγικό
REUTERS/ KAI PFAFFENBACH

Σκληραίνει τη στάση της απέναντι στο προσφυγικό η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία παραμένει στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, αφού επανεξελέγη την Τρίτη με το τεράστιο ποσοστό του 89,5 %.

Η σιδηρά κυρία της πολιτικής, τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκας στη Γερμανία, όπου αυτό είναι νομικά εφικτό. «Σ' εμάς εδώ ισχύει το εξής: δείχνουμε τα πρόσωπά μας. Γι' αυτό και δεν ενδείκνυται η πλήρης κάλυψη του προσώπου και του σώματος, θα έπρεπε να απαγορευτεί», τόνισε η Μέρκελ στην ομιλία της κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών στο Έσσεν της Γερμανίας. Σημειώνεται ότι το κόμμα της θέλει να απαγορεύσει τη μπούρκα στα γερμανικά δικαστήρια, τους αστυνομικούς ελέγχους, αλλά και στους δρόμους.

Η Μέρκελ, η οποία έχει δεχθεί έντονη κριτική στο προσφυγικό, έσπευσε ακόμα να τονίσει ότι η άφιξη χιλιάδων προσφύγων στη Γερμανία πέρυσι το καλοκαίρι ήταν μια εξαίρεση. «Το έχουμε πει ξανά και ξανά. Μια κατάσταση όπως στο τέλος του καλοκαιριού του 2015 δεν επιτρέπεται, δεν μπορεί και δεν θα επαναληφθεί. Αυτός παραμένει ο διακηρυγμένος πολιτικός μας στόχος».

Όπως υποστήριξε, η περσινή κατάσταση «ήταν μια πρόκληση που αντιμετωπίσαμε πολύ καλά», ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «όλοι όσοι ήλθαν στη Γερμανία δεν μπορούν να μείνουν εδώ. Αλλά κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά».

Άσκησε, ωστόσο, κριτική στην εντεινόμενη επιθετικότητα με τα μηνύματα μίσους κατά αλλοδαπών στο διαδίκτυο. Μερικές φορές «έχει κανείς την εντύπωση ότι ορισμένοι, που ζουν περισσότερο καιρό εδώ στη Γερμανία, χρειάζονται κατεπειγόντως ένα μάθημα για την ενσωμάτωση», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ