ΚΟΣΜΟΣ

NYT: Ευρωπαϊκός λαϊκισμός στην εποχή του Ντ. Τραμπ - Τι γράφουν για τον Αλ. Τσίπρα (pic)

NYT: Ευρωπαϊκός λαϊκισμός στην εποχή του Ντ. Τραμπ - Τι γράφουν για τον Αλ. Τσίπρα (pic)
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ

«European Populism in the Age of Donald Trump», «Ευρωπαϊκός λαϊκισμός στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της εφημερίδας New York Times.

«Ένα ρεύμα λαϊκισμού, που ενισχύθηκε πρόσφατα από την απόρριψη του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, χτίζεται απ' άκρη σ' άκρη σε ολόκληρη την Ευρώπη, μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και έχει βρει υποστηρικτές σε κόμματα και των δυο άκρων του πολιτικού φάσματος» αναφέρει το άρθρο και προσθέτει:

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ έχει ενεργοποιήσει μερικά "αντάρτικα" ευρωπαϊκά κόμματα τα οποία ψάχνουν την ευκαιρία να ανατρέψουν την πολιτική τάξη.

Η εφημερίδα μάλιστα παρουσιάζει ένα γράφημα που περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Podemos στην Ισπανία, το UKIP στη Βρετανία, το «Εθνικό Μέτωπο» στη Γαλλία, το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» στην Ιταλία, το «Κόμμα των Ελευθέρων» σε Αυστρία και Ολλανδία και το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

123

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα οι New York Times σημειώνουν:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά του συστήματος, της παγκοσμιοποίησης και της λιτότητας. Διαμορφώθηκε ως ένας συνασπισμός των αριστερών τάσεων και ριζοσπαστικών πολιτικών κομμάτων, τα οποία ενώθηκαν με σημείο αναφοράς την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από τους δανειστές. Από το 2015, οπότε και σχημάτισε για πρώτη φορά κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αγωνίστηκε για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τη Νομισματική Ένωση».

Το περιοδικό παραθέτει και τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ:

«Αντίθετα με κάποιους από τους συναδέλφους μου στην Ευρώπη, δεν βιάστηκα να επαναλάβω την κριτική που πολλοί έκαναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τον Ντόναλντ Τραμπ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ