ΚΟΣΜΟΣ

Time: Αναδρομή στο «πρόσωπο της χρονιάς» – Από τον Ρήγκαν στο Τραμπ

Time: Αναδρομή στο «πρόσωπο της χρονιάς» – Από τον Ρήγκαν στο Τραμπ
Reuters

Κάθε χρόνο, στο τέλος του έτους το περιοδικό Time επιλέγει το «Πρόσωπο της Χρονιάς», τον άνθρωπο που σύμφωνα με τη διεύθυνση του περιοδικού, σφράγισε με την παρουσία του τις εξελίξεις μέσα στο χρόνο που τελειώνει.

Για φέτος, το πρόσωπο αυτό δεν είναι άλλο από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επελέγη μέσα από μια λίστα που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τη Χίλαρι Κλίντον, τους χάκερς, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη Μπιγιονσέ.

Η παράδοση του να επιλέγεται o άντρας της χρονιάς (Man of the Year) ξεκίνησε το 1927, όταν οι εκδότες του Time σκέφτονταν τι θα έγραφαν σε μία εβδομάδα που είχε ελάχιστα αξιοσημείωτα γεγονότα.

Από το 1927 κάθε Πρόεδρος των Η.Π.Α. έχει ανακηρυχθεί πρόσωπο της χρονιάς τουλάχιστον μία φορά, με εξαίρεση τους Κάλβιν Κούλιτζ, Χέρμπερτ Χούβερ και Τζέραλντ Φορντ.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 1999 το Time ανακήρυξε τον Άλμπερτ Αϊνστάιν ως το πρόσωπο του αιώνα, με δεύτερο και τρίτο τους Φράνκλιν Ρούζβελτ και Μαχάτμα Γκάντι αντίστοιχα.

Capture

Ο τίτλος πολλές φορές θεωρείται ως βραβείο, ωστόσο συχνά σχόλια στο ίδιο το περιοδικό υποστηρίζουν το αντίθετο. Πολλοί κάνουν λόγο για βραβείο, επειδή ο τίτλος έχει απονεμηθεί σε εξαίρετα πρόσωπα, ενώ έχουν αγνοηθεί πρόσωπα όπως ο Οσάμα μπιν Λάντεν. Ωστόσο, πρόσωπα όπως ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Ιωσήφ Στάλιν, έχουν επίσης γίνει κάτοχοι του τίτλου.

Το 1979 η ανακήρυξη του Αγιατολάχ Χομεϊνί από το Time στον τίτλο αυτό, πυροδότησε αντιδράσεις. Από τότε το περιοδικό δεν ανακήρυξε αντιαμερικανικά πρόσωπα στον τίτλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ