ΚΟΣΜΟΣ

Κατασχετήριο σε γιοτ αξίας 100 εκατ. δολαρίων...

Κατασχετήριο σε γιοτ αξίας 100 εκατ. δολαρίων...
Twitter/@TI_France

Οι αρχές της Ολλανδίας κατέσχεσαν το 76 μέτρων πολυτελές γιοτ Ebony Shine, που φημολογείται ότι ανήκει στον Teodorin Obiang, αντιπρόεδρο της Ισημερινής Γουινέας και γιο του προέδρου της χώρας.

Σύμφωνα με το περιοδικό L'Hebdo, το γιοτ κατασχέθηκε στις 2 Δεκεμβρίου ύστερα από αίτημα των ελβετικών αρχών.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας έκανε εδώ και καιρό έρευνα με αντικείμενο τον Teodorin Obiang, μετά από κατηγορίες για ξέπλυμα χρημάτων από τα θησαυροφυλάκια της χώρας του. Τον Νοέμβριο οι αρχές της ευρωπαϊκής χώρας κατάσχεσαν 11 πολυτελή αυτοκίνητα που ανήκαν στον Obiang.

Εκείνη την περίοδο εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, τονίζοντας πως ο ιδιοκτήτης των αυτοκινήτων δεν είναι ο γιος του προέδρου, αλλά η ίδια η χώρα. Μεταξύ των πολυτελών οχημάτων ήταν μερικές... Ferrari, Lamborghini, Aston Martin και Bugatti.

guinea afto

(twitter/@motorionline)

Το γιοτ παραδόθηκε το 2008 στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Viktor Rashnikov και στην συνέχεια πωλήθηκε στον Teodorin Obiang για άγνωστο ποσό. Οι τιμές πώλησης βέβαια φτάνουν τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Το Ebony Shine μπορεί να φιλοξενήσει 12 άτομα σε έξι καμπίνες και έχει πλήρωμα 21 ατόμων. Την εποχή που παραδόθηκε στον πρώτο ιδιοκτήτη του ήταν το μεγαλύτερο του είδους του.

Ο Teodorin Obiang, 42 ετών σήμερα, είναι ο πρωτότοκος γιος του Teodoro Obiang, που εξουσιάζει μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές χώρες της Αφρικής. Αυτή την περίοδο υπηρετεί την κυβέρνηση του πατέρα του ως δεύτερος αντιπρόεδρος, παρότι περνάει πολύ λίγο χρόνο στην χώρα του. Πρωτύτερα είχε την θέση του υπουργού Γεωργίας.

Η πλούσια ζωή που διάγει έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την φτώχεια κάτω από την οποία ζουν οι πολίτες της Ισημερινής Γουινέας. Η χώρα μπορεί να έχει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, όμως ο λαός ζει κάτω από εξοντωτική φτώχεια. Πάνω από το 50% του πληθυσμού ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα και μεγάλο μέρος των πολιτών δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ