ΚΟΣΜΟΣ

CNN: Πιθανώς ψεύτικοι ανιχνευτές βομβών σε χρήση στο Σαρμ ελ - Σέιχ

CNN: Πιθανώς ψεύτικοι ανιχνευτές βομβών σε χρήση στο Σαρμ ελ - Σέιχ
CNN

Σε μια σημαντική αυτοψία που δείχνει ελλιπή μέτρα ασφαλείας στο Σαρμ ελ - Σέιχ φαίνεται ότι προχώρησε το CNN ο απεσταλμένος του οποίου είδε προσωπικό ασφαλείας να χρησιμοποιεί ανιχνευτές βομβών που οι Βρετανοί αξιωματούχοι και ειδικοί αναλυτές θεωρούν ότι απλά δεν λειτουργούν.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, παρά την αυξημένη ασφάλεια στο τουριστικό θέρετρο μετά την αεροπορική τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 224 ανθρώπους, το CNN παρατήρησε φρουρούς ασφαλείας σε ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα να χρησιμοποιούν ανιχνευτές βομβών παρόμοιας σχεδίασης με εκείνους των οποίων η εξαγωγή είχε απαγορευτεί από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ερωτηθείς μάλιστα για φωτογραφίες των συσκευών αυτών να χρησιμοποιούνται στο θέρετρο από όπου ξεκίνησε η μοιραία πτήση το ταξίδι της για την Αγία Πετρούπολη, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας παραδέχθηκε ότι πρόκειται για θέμα που τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων με τις αιγυπτιακές αρχές.

Οι ανιχνευτές αποτελούνται από πλαστική θήκη με μια κεραία που προεξέχει και μοιάζουν πάρα πολύ με την περιβόητη ADE 651, έναν ψεύτικο ανιχνευτή που πωλείται σε όλη τη Μέση Ανατολή και άλλα μέρη από Βρετανό απατεώνα.

Ο Τζείμς ΜακΚόρμικ καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκισης για απάτη από δικαστήριο του Λονδίνου το 2013 για τη συγκεκριμένη κομπίνα, που του απέφερε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις ανά τον κόσμο και χρηματοδότησε ένα άκρως πολυτελές στυλ ζωής.

Τέτοιου τύπου συσκευές εθεάθησαν από το CNN να χρησιμοποιούνται από προσωπικό ασφαλείας σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες στο Σαρμ ελ - Σέικ: δυο ξενοδοχεία και δυο εμπορικά κέντρα ενώ δυο διαφορετικές μάρκες των συσκευών βρίσκονταν σε λειτουργία.

Όπως τονίζει το CNN στο ρεπορτάζ του, η διοίκηση του ξενοδοχείου του οποίο το προσωπικό φωτογραφήθηκε να χρησιμοποιεί τους ανιχνευτές αυτούς δεν απάντησε ευθέως σε ερωτήσεις σχετικά με τις συσκευές.

Υπογράμμισε ότι συνεργάζεται στενά με τις τοπικές αρχές για τα μέτρα ασφαλείας που παρέχονται στο ξενοδοχείο.

Ωστόσο, συμπληρώνει το ρεπορτάζ ότι σε πολυτελή ξενοδοχεία της Αιγύπτου χρησιμοποιούνται X-ray μηχανήματα ως μέρος του πρωτοκόλλου ασφαλείας τους ενώ αρκετά είναι και τα ξενοδοχεία με μεταλλικούς ανιχνευτές στα λόμπι τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ