ΚΟΣΜΟΣ

Χαλέπι: 500.000 παιδιά υποφέρουν από ψυχολογικά τραύματα

Χαλέπι: 500.000 παιδιά υποφέρουν από ψυχολογικά τραύματα
REUTERS/Sultan Kitaz

Τα παιδιά του Χαλεπιού δεν είναι σαν τα άλλα παιδιά του κόσμου. Τα τελευταία έξι χρόνια έχουν βιώσει απίστευτες καταστάσεις, έχουν δει πράγματα που δεν πρέπει κανένα παιδί να βλέπει. Έχουν χάσει τις οικογένειές τους, τα σπίτια τους και οι βομβαρδισμοί έχουν γίνει καθημερινότητα, ενώ συνεχίζεται ο ανελέητος πόλεμος στην κατεστραμμένη πόλη τους.

Ο επικεφαλής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, ανέφερε ότι όλα τα παιδιά του Χαλεπιού υποφέρουν από ψυχολογικά τραύματα.

1

(Πηγή:REUTERS/Abdalrhman Ismail)

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών που εργάζομαι στον οργανισμό, δεν έχω δει μια τόσο δραματική κατάσταση με εκείνη που βιώνουν τα παιδιά στο Χαλέπι» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράντοσλαβ Ρζέχακ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι περίπου 500.000 παιδιά στο Χαλέπι έχουν ανάγκη από ψυχοκοινωνική υποστήριξη και 100.000 χρειάζονται εξειδικευμένη βοήθεια.

Σύμφωνα με τον Ρζέχακ, μια πρώτη ψυχοκοινωνική εκτίμηση δείχνει ότι τα παιδιά που προέρχονται από τις ανατολικές συνοικίες «έχουν χάσει το ένστικτο της άμυνας».

2

(Πηγή:REUTERS/Omar Sanadiki)

«Ορισμένα παιδιά, ηλικίας 5 ή 6 ετών, γεννήθηκαν ενώ ο πόλεμος είχε ήδη ξεκινήσει. Όλα όσα γνωρίζουν είναι ο πόλεμος και οι βομβαρδισμοί» είπε και πρόσθεσε:

Θεωρούν φυσιολογικό να τους βομβαρδίζουν, να αναγκάζονται να φύγουν, να πεινάνε, να κρύβονται στα καταφύγια. Για εκείνους δεν πρόκειται για έναν κίνδυνο. Είναι η καθημερινότητά τους, η φυσιολογική ζωή τους.

2016 11 23T171139Z 228505152 RC14F661AD90 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ALEPPO

(Πηγή: REUTERS/Abdalrhman Ismail)

Η περιγραφή του είναι σοκαριστική: «Όταν σημειώνεται μία έκρηξη τα παιδιά δεν αντιδρούν. Ακόμα περισσότερο, όταν σημειώνονται εκρήξεις και εμείς τρομάζουμε, εκείνα το διασκεδάζουν».

Τα παιδιά που διαμένουν στο δυτικό τμήμα της πόλης, που τελεί υπό κυβερνητικό έλεγχο, έχουν επίσης υποστεί ψυχολογικά τραύματα. Είδαν με τα μάτια τους να σκοτώνονται συμμαθητές τους και καθηγητές τους από πυραύλους που έπληξαν τα σχολεία τους.

Το σχολείο, «που υποτίθεται είναι ο πιο ασφαλής τόπος για τα παιδιά έχει μετατραπεί σε έναν τόπο θανάτου» υπογραμμίζει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Από την έναρξη του πολέμου το 2011, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία και εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

2016 11 30T172319Z 326187736 RC1F841091E0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ALEPPO

(Πηγή:REUTERS/Omar Sanadiki)

Οι αντάρτες της αντιπολίτευσης έχουν χάσει ποσοστό 90% των περιοχών

Την ίδια ώρα οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο Χαλέπι, έχουν πλέον χάσει ποσοστό 90% των περιοχών που είχαν υπό τον ελέγχο τους, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν και την περιοχή Σέιχ Σάιντ, στα ανατολικά της πόλης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αεροπορία της Συρίας πραγματοποίησε σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά των περιοχών που εξακολουθούν να ελέγχουν οι αντάρτες στα ανατολικά της πόλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ