ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Δεχόμαστε επίθεση, θα προχωρήσουμε σε αντίποινα

Ερντογάν: Δεχόμαστε επίθεση, θα προχωρήσουμε σε αντίποινα
REUTERS

«Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία μας από τρομοκρατικές οργανώσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε σε αντίποινα» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία του σε μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ότι παραβίασαν τη συμφωνία εκεχειρίας για το Χαλέπι, αλλά πρόσθεσε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να καταβάλλει προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της πόλης.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, αργότερα μέσα στη μέρα θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με θέμα την κατάσταση στο Χαλέπι, την οποία περιέγραψε ως «πολύ εύθραυστη», επιβεβαιώνοντας έτσι πληροφορία του Κρεμλίνου. Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για τη μεταφορά των κατοίκων του Χαλεπίου στην Ιντλίμπ της Συρίας και στην Τουρκία.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία έχουν μέχρι στιγμής προκαλέσει τον θάνατο περίπου 1.800 τζιχαντιστών και κούρδων πολιτοφυλάκων από τον Αύγουστο που ξεκίνησαν, ανακοίνωσε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία έθεσε σε εφαρμογή την επιχείρηση "Ασπίδα του Ευφράτη" πριν από τέσσερις μήνες σε μία προσπάθεια να απομακρύνει τους τζιχαντιστές του ΙΚ από την μεθόριό της στη βόρειο Συρία και να αποτρέψει τις ομάδες των κούρδων πολιτοφυλάκων να καταλάβουν τουρκικά εδάφη.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, περισσότεροι από 40.000 ύποπτοι έχουν συλληφθεί έπειτα από το πραξικόπημα, τουλάχιστον 100.000 έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή απολυθεί από τον δημόσιο τομέα, τον στρατό, το δικαστικό σώμα και άλλους οργανισμούς ύστερα από την απόπειρα πραξικοπήματος που άφησε πίσω της πάνω από 240 νεκρούς.

Διαβάστε επίσης:

Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Χαλέπι (pics&vid)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ