ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η έξοδος των ανταρτών από το Χαλέπι

Ξεκίνησε η έξοδος των ανταρτών από το Χαλέπι
REUTERS/Abdalrhman Ismail

Έπειτα από άλλη μία μέρα βομβαρδισμών και συγκρούσεων εφαρμόζεται η εκεχειρία στο Χαλέπι ώστε να απομακρυνθούν οι ένοπλοι αντάρτες από τις ανατολικές περιοχές.

Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ που ελέγχονται από την οργάνωση Χεζμπολάχ, οι εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των διαπραγματευτών οδήγησαν στην επίτευξη εκεχειρίας, ενώ αυτή την ώρα, η επιχείρηση για την έξοδο των ανταρτών από τις περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με δήλωση επίσημης συριακής πηγής στο Reuters.

Όπως μετέδωσαν τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης, επικαλούμενα ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμύνης, Ρώσοι στρατιώτες ετοιμάζονται να συνοδεύσουν τους αντάρτες εκτός της πόλης του Χαλεπίου, κατόπιν εντολών του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει ιπτάμενες μη επανδρωμένες συσκευές (drones) για να ελέγξει τη μεταφορά των ανταρτών και των οικογενειών τους με 20 λεωφορεία, τα οποία θα συνοδεύονται από 10 ασθενοφόρα και θα κινηθούν μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού θα βοηθήσει στη μεταφορά των τραυματισμένων ανταρτών από το ανατολικό Χαλέπι, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας .

Ήδη τα πρώτα ασθενοφόρα αποχώρησαν από το Χαλέπι, όμως δέχθηκαν τα πυρά φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών ομάδων, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος των ανταρτών.

Από την επίθεση αυτή τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι, ένας εκ των οποίων είναι διασώστης, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασθενοφόρων στο ανταρτοκρατούμενο Χαλέπι.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ- Άσαντ εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις θα συνεχίσουν την αποφασιστική τους επιθετική εκστρατεία εναντίο «τρομοκρατών» και ότι θα ανακαταλάβουν σίγουρα τον έλεγχο της Παλμύρας, μετά την κατάληψη του Χαλεπίου.

2016 12 14T162424Z 939509799 RC1E86092D20 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ALEPPO DRONE

(Πηγή:REUTERS/via ReutersTV)

«Δεν θα σταματήσουμε την επιθετική μας εκστρατεία. Οι εκεχειρίες θα τηρούνται μόνο σε περιοχές όπου οι τρομοκράτες είτε παραδίνουν τον οπλισμό τους, είτε συμφωνούν στην αποχώρηση τους», τόνισε ο Σύρος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στους ρωσικούς τηλεοπτικούς σταθμούς Rossiya-24 και NTV.

Ο Άσαντ επισήμανε ότι η Μόσχα δεν ασκεί πιέσεις στην Δαμασκό για να υιοθετήσει συγκεκριμένες θέσεις, αλλά παρέχει κάποιες φορές συμβουλές. Πρόσθεσε πως οι συριακές Αρχές θα αποφασίσουν κατόπιν διαβούλευσης με την Ρωσία και το Ιράν για το ποια συριακή πόλη θα απελευθερώσουν έπειτα από την κατάληψη του Χαλεπιού.

Όπως υποστήριξε, η πλειοψηφία των Σύρων πολιτών είναι αντίθετη με την ιδέα της αποδυνάμωσης του κράτους και υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ενώ σημείωσε πως είναι αδύνατη η συζήτηση για οποιαδήποτε πρόταση για τροποποιήσεις του Συντάγματος, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην χώρα, σημειώνει το ΑΠΕ.

Σημείωσε ακόμη πως ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να γίνει ένας σύμμαχος της Συρίας αν διατηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι οι Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους έπειτα από τον πόλεμο, τονίζοντας πως η διαδικασία επαναπατρισμού κάποιων Σύρων έχει ήδη ξεκινήσει.

2016 12 14T143607Z 1589199887 RC1F691B13B0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ALEPPO FALL copy

(Πηγή:REUTERS/Abdalrhman Ismail)

Διαβάστε ακόμα:

Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Χαλέπι (pics&vid)

Χαλέπι: «Σπάει» η εύθραυστη εκεχειρία (pics&vid)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ