ΚΟΣΜΟΣ

Μεταφέρονται δεκάδες άμαχοι από το ανατολικό Χαλέπι

Μεταφέρονται δεκάδες άμαχοι από το ανατολικό Χαλέπι
REUTERS/Omar Sanadiki

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι

Η Μόσχα υποστήριξε κατά τη συνάντηση της ανθρωπιστικής ομάδας δράσης των Ηνωμένων Εθνών πως η απομάκρυνση περισσότερων από 1.000 ανθρώπων θα είναι γρήγορη και ειρηνική, όπως δήλωσε ο σύμβουλος ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Γιαν Έγκελαντ. Ωστόσο, έγινε γνωστό πως Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν τις συνομιλίες για τους τρόπους επίλυσης της κρίσης στην πολιορκημένη πόλη.

Όπως δήλωσε ο Γιαν Έγκελαν στους δημοσιογράφους:

640x640 5

Σήμερα η Ρωσία περιέγραψε λεπτομερώς στην ομάδα δράσης πώς θα εκτυλιχθεί η εκκένωση. Επιβεβαίωσε πως Ρώσοι θα επιβλέπουν και πως είναι μια γρήγορη, μη γραφειοκρατική, μη παρεισφρητική εκκένωση και πως δεν θα συμβεί κανένα κακό σε εκείνους που θα φύγουν από το Χαλέπι.

REUTERS/Abdalrhman Ismail

Την ίδια ώρα, περίπου 21 φορτηγά και 19 ασθενοφόρα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια με τη συνοδεία πολλών οχημάτων των Ηνωμένων Εθνών. Έχουν διασχίσει την τουρκική συνοριακή πύλη Τσιλβέγκοζου προς τη βόρεια Συρία, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τούρκος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters, εκτιμά ότι η επιχείρηση θα λήξει σε 2-3 μέρες και συνολικά εκτίμησε πως θα απομακρυνθούν περίπου 50.000 άτομα στο διάστημα αυτό.

640x640 4

REUTERS/Omar Sanadiki

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ως πηγή αξιωματούχο της Συρίας πάνω από 1.000 άμαχοι έφυγαν από την πολιορκημένη πόλη την Πέμπτη με το πρώτο κομβόι.

640x640 6

REUTERS/Abdalrhman Ismail

640x640 7

Εκπρόσωπος του οργανισμού δήλωσε δεκάδες γυναίκες και παιδιά επιβιβάστηκαν και πως η μεταφορά κυλά ομαλά και ήρεμα.
REUTERS/Abdalrhman Ismail

Στο μεταξύ, το συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πως τρομοκράτες, όπως τους αποκάλεσε, βομβάρδισαν με ρουκέτες μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης στο Χαλέπι. Το δίκτυο επικαλείται δημοσιογράφο του που βρίσκεται στην πόλη.

Ωστόσο κάτοικος ενός ανταρτοκρατούμενο τομέα δίπλα στην περιοχή όπου έπεσαν οι ρουκέτες, ανέφερε πως δεν άκουσε ήχους βομβαρδισμών εκεί σήμερα.

Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει καταυλισμό για τους αμάχους

Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει έναν καταυλισμό στο συριακό έδαφος για τους άμαχους, ο αριθμός των οποίων ενδέχεται να φθάσει και τους 100.000, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη μεθοριακή διέλευση Τζιλβέγκοζου -στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας- ο Καϊνάκ είπε ότι δεν υπάρχουν αρκετά καταφύγια στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου μεταφέρονται οι κάτοικοι του Χαλεπιού οι οποίοι απομακρύνονται από την πόλη, και πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν περισσότερα. Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν απευθείας.

Σύμφωνα με τον Καϊνάκ, μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από 20 λεωφορεία, ικανή να μεταφέρει 1.000 ανθρώπους, κάνει συνεχή δρομολόγια. Ακόμη, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε πως 30-35 τραυματίες εισήχθησαν σε νοσοκομείο κοντά στην πόλη Άτμε, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Τον καταυλισμό στήνουν από κοινού η Ερυθρά Ημισέληνος της Τουρκίας, η φιλανθρωπική οργάνωση IHH και η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, που διευκρίνισε πως θα μπορεί να υποδεχθεί έως και 80.000 ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης:

Χαλέπι: Ο Ερυθρός Σταυρός απομακρύνει 200 σοβαρά τραυματίες

Έκκληση του Φρ. Ολάντ στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για εκεχειρία στο Χαλέπι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ