ΚΟΣΜΟΣ

Νησί της Ινδονησίας αναβιώνει τον νόμο 4000: Δημόσιες διαπομπεύσεις στους παράνομους

Νησί της Ινδονησίας αναβιώνει τον νόμο 4000: Δημόσιες διαπομπεύσεις στους παράνομους
Facebook/ Gili Trawangan,Meno,Air

Είναι σκηνές βγαλμένες από την ελληνική πραγματικότητα των δεκαετίων '50-'80, όταν ο νόμος 4000 περί «τεντυ-μποϋσμού» επέβαλε το κούρεμα και την δημόσια διαπόμπευση των νεαρών ταραχοποιών, αλλά είναι καθόλα πραγματικές και έρχονται από την Ινδονησία. Νεαροί κυκλοφορούν με ταμπέλες αμαρτημάτων ώστε να τιμωρηθούν για τις παρανομίες τους. 

Κατηγορούμενοι περιφέρονται σε χωριά με μεγάλες ταμπέλες γύρω από τον λαιμό τους, που αναγράφουν τι έκαναν. Η περιφορά είναι γνωστή ως «βόλτα της ντροπής».

Στα νησιά Gili της Ινδονησίας, όπου δεν υπάρχει μόνιμη αστυνομική δύναμη, αυτός είναι, εδώ και καιρό, ο τρόπος που χρησιμοποιούν οι πολίτες για να τιμωρήσουν όσους διαταράσσουν την ηρεμία τους.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν εικόνες με δύο νεαρούς Αυστραλούς να κάνουν την «βόλτα της ντροπής» κατηγορούμενοι για κλοπή ποδηλάτου. Οι νεαροί περιτριγυρισμένοι από ιδιωτικούς φύλακες είχαν στον λαιμό τους ταμπέλες που έγραφαν: «Είμαι κλέφτης. Μην κάνετε αυτό που έκανα».

indonisia

(Facebook/ Gili Trawangan, Meno, Air)

Είναι άγνωστο αν οι δύο Αυστραλοί είχαν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή αν έγινε αστυνομική έρευνα για την υπόθεση.

Ο αρχηγός του χωριού, όπου «συνελήφθησαν», Muhamad Taufik, ανέφερε πως υπάρχουν βίντεο με τους Αυστραλούς να παίρνουν το ποδήλατο από ένα ξενοδοχείο, έντεκα μέρες πριν από την διαπόμπευσή τους.

«Τους ανακρίναμε, χτίσαμε την υπόθεση, τους περιφέραμε γύρω στο νησί και τους αναγκάσαμε να φύγουν από το Gili», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι κατά πάσα πιθανότητα οι πρώτοι ξένοι που αναγκάστηκαν να υπομείνουν την «βόλτα της ντροπής» στο νησί... φέτος.

«Η βόλτα της ντροπής είναι κανόνας του χωριού μας. Δεν ξέρω αν η αστυνομία τους επέρριψε κατηγορίες, αυτό που μετράει είναι ότι έφυγαν», τόνισε ο Muhamad Taufik.

«Από την στιγμή που δεν υπάρχει αστυνομία στο μικρό τροπικό νησί μας, έχουμε τους δικούς μας κανόνες για τους ληστές», είπε η Karina, κάτοικος του νησιού.

Η «βόλτα της ντροπής» έχει προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ των κατοίκων του Gili και της αστυνομίας της ενδοχώρας, όμως πολλοί εξακολουθούν να υπερασπίζονται την τακτική.

indonisia1

(Facebook/ Gili Trawangan, Meno, Air)

Ακόμη μια φωτογραφία, που ανέβηκε στο Facebook, δείχνει έναν Γάλλο τουρίστα να διαπομπεύεται με μια ταμπέλα που έγραφε: «Είμαι από την Γαλλία. Είμαι κλέφτης. Μην με εμπιστεύεστε».

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν υπάρχει νομική βάση πίσω από την «βόλτα της ντροπής». Μερικοί νησιώτες είπαν στο BBC, ότι μια μικρή αμηχανία είναι προτιμότερη από μια νομική διαμάχη ή ένα ακριβό πρόστιμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ