ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στην Τουρκία πέντε μήνες μετά το πραξικόπημα

Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στην Τουρκία πέντε μήνες μετά το πραξικόπημα
REUTERS

Πέντε μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις μαζικές εκκαθαρίσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Παιδείας, οι τουρκικές αρχές έθεσαν την Τετάρτη, σε διαθεσιμότητα, επιπλέον 2.000 εκπαιδευτικούς και εργαζομένους σε σχολεία.

Μετά την απόπειρα ανατροπής από την εξουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα ή απολύσει περισσότερους από 125.000 εργαζόμενους στην αστυνομία, το δικαστικό σώμα και τον δημόσιο τομέα κι έχουν επισήμως συλλάβει σχεδόν 40.000 ανθρώπους για φερόμενες διασυνδέσεις με το πραξικόπημα. Παράλληλα περισσότερα από 2.000 σχολεία, πανεπιστήμια και φοιτητικές εστίες έχουν διακόψει την λειτουργία τους.

Ο αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι 1.980 εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σχολεία τέθηκαν σε διαθεσιμότητα εν αναμονή διεξαγωγής έρευνας σε βάρος τους.

Ερντογάν: Μέλος του δικτύου του Γκιουλέν ο δολοφόνος του Καρλόφ

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα κατηγορεί την οργάνωση FETO, το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν για δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα με τον ιεροκήρυκα να αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «χωρίς αμφιβολία» ο δράστης της δολοφονίας του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ ήταν μέλος του θρησκευτικού δικτύου του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποσιωπήσουμε ότι ήταν ένα μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO. Όλες οι επαφές του, από το πού σπούδασε μέχρι τις διασυνδέσεις του, υποδεικνύουν την FETO», δήλωσε ο Ερντογάν σε μια συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος παράλληλα τόνισε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι ο δράστης είχε διασυνδέσεις με το εξωτερικό, χωρίς να δώσει όμως περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ