ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: 31 παρατηρητές του ΟΗΕ έχουν αναπτυχθεί στο ανατολικό Χαλέπι

Συρία: 31 παρατηρητές του ΟΗΕ έχουν αναπτυχθεί στο ανατολικό Χαλέπι
REUTERS/ AMMAR ABDULLAH

Περίπου τριάντα παρατηρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται επί του πεδίου στο ανατολικό Χαλέπι με αποστολή να επιβλέψουν την τελική φάση των επιχειρήσεων απομάκρυνσης των ανταρτών και των αμάχων, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

«Τριάντα ένας διεθνείς και εθνικοί παρατηρητές είναι παρόντες στην πύλη της συνοικίας Ραμούσα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Την 19η Δεκεμβρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα -συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, του βασικού συμμάχου της Συρίας- να αναπτυχθούν το ταχύτερο παρατηρητές του Οργανισμού στο ανατολικό Χαλέπι για να επιβλέψουν τη διαδικασία απομάκρυνσης και να αποτιμήσουν την κατάσταση των αμάχων. Η Γαλλία, η οποία κατήρτισε αυτή την απόφαση, ανέφερε πως ο στόχος της ήταν να «αποφευχθεί μια νέα Σρεμπρένιτσα».

Ο Λέρκε διευκρίνισε ότι μεταξύ των 31 υπαλλήλων του ΟΗΕ στους οποίους ανατέθηκε συγκεκριμένα η επιτήρηση, οι 20 άρχισαν να φθάνουν το βράδυ της Τρίτης. Πρόσθεσε ότι περίπου εκατό υπάλληλοι οργανώσεων του ΟΗΕ, στη μεγάλη τους πλειονότητα Σύροι, βρίσκονταν ήδη στο Χαλέπι, αλλά όχι με την ιδιότητα των παρατηρητών.

«Προς το παρόν (στους 31) έχει ανατεθεί να βρίσκονται στο σημείο διέλευσης της Ραμούσα (...) εκ περιτροπής, ώστε να είμαστε παρόντες μόνιμα», πρόσθεσε.

Οι αυτοκινητοπομπές των πολιτών και των αμάχων που εγκαταλείπουν το ανατολικό Χαλέπι χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σημείο διέλευσης, που βρίσκεται στο νότιο Χαλέπι, για να μεταβαίνουν σε περιοχές που ελέγχουν αντάρτες, δυτικά της μητρόπολης.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), η οποία συμμετέχει στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των ανταρτών και των αμάχων εδώ και αρκετές ημέρες, ελπίζει πως θα έχουν ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή. Η Δαμασκός θα είναι σε θέση κατόπιν να ανακηρύξει την πλήρη ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, εξέλιξη που θα σημάνει τη σημαντικότερη στρατιωτική της νίκη επί των ανταρτών από το ξέσπασμα του πολέμου τον Μάρτιο του 2011.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ