ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Χωρίς ταυτότητα τουλάχιστον 400 σοροί θυμάτων δώδεκα χρόνια μετά το τσουνάμι

Ταϊλάνδη: Χωρίς ταυτότητα τουλάχιστον 400 σοροί θυμάτων δώδεκα χρόνια μετά το τσουνάμι
Θύματα του τσουνάμι Dailynews/via REUTERS

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, που προκάλεσε τον θάνατο 226.000 ανθρώπων και ακόμη υπάρχουν τουλάχιστον 400 σοροί θυμάτων που δεν έχουν αναγνωριστεί.

Ο σεισμός μεγέθους 9,1 Ρίχτερ της 26ης Δεκεμβρίου του 2004 προκάλεσε το τσουνάμι σε μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στα χρονικά.

Οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Ινδία και η Σρι Λάνκα. Στην Ταϊλάνδη, 5.395 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σχεδόν 2.000 εξ αυτών ήταν ξένοι τουρίστες.

«Μετά το τσουνάμι του 2004, οι αρχές επικοινώνησαν με 4.000 έως 5.000 συγγενείς καλώντας τους να πάνε στα νεκροτομεία να παραλάβουν τις σορούς. Υπάρχουν περίπου 400 σοροί οι οποίες ακόμη δεν έχουν αναγνωριστεί», δήλωσε ο Ανάντ Μπονκερκού, υποδιευθυντής της αστυνομίας στην περιοχή Τάκουα Πα της επαρχίας Φανγκ Νγκα.

Η εικόνα σήμερα είναι πολύ διαφορετική απ΄ αυτή του 2004. Η τουριστική περίοδος είναι στο απόγειό της και σε ένα μεγάλο μέρος της πληγείσας από το τσουνάμι περιοχής και η επιχειρηματικότητα επέστρεψε στη συνήθη βάση. Νέα ξενοδοχεία έχουν αντικαταστήσει αυτά που ισοπεδώθηκαν από τα παλιρροιακά κύματα. Η χώρα αναμένει να έχει ρεκόρ επισκεψιμότητας φέτος, με 32,4 εκατομμύρια ξένους τουρίστες.

Ακόμη πάντως υπάρχουν επικριτές που επισημαίνουν πως το σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι παραμένει ανεπαρκές, λόγω έλλειψης συντήρησης, ενώ η κυβέρνηση το αρνείται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ