ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Εβδομάδα προετοιμασίας ενόψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων

Κυπριακό: Εβδομάδα προετοιμασίας ενόψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων

Εντατικοποιείται η προετοιμασία ενόψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και της Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου, ενώ, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πιθανότατα θα μπουν, μετά τις 12 Ιανουαρίου, και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει συνάντηση προετοιμασίας με τη διαπραγματευτική ομάδα, ενώ, την Παρασκευή, θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, παρουσία και των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Ο κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία ενόψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων.

Επεσήμανε, ωστόσο, πως εκείνο που έχει σημασία αυτή τη στιγμή, λίγες μέρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι να δημιουργηθεί η αναγκαία υποδομή από πλευράς προόδου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς επίσης και η αναγκαία συζήτηση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων που θα διευκολύνει να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη, ευελπιστώντας ότι με όλα αυτά τα δεδομένα, εάν δημιουργηθούν, θα είμαστε και πιο κοντά στο στόχο, για μια θετική κατάληξη στην Ελβετία.

Ερωτηθείς αν αναμένεται συνάντηση Ερντογάν – Τσίπρα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η συνάντηση τεχνοκρατών από τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών, της Ελλάδας και της Τουρκίας, στόχο έχει να προετοιμάσει μια συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο, σημειώνοντας πως μια τέτοια συνάντηση δεν αναμένεται να δώσει λύση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά σίγουρα, αν όλοι επιθυμούμε, όπως είπε, να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη.

Ακιντζί: Στη Γενεύη θα βρίσκονται μόνο τα πέντε μέρη

Ο κ. Ακιντζί, ενημέρωσε χθες τους τουρκοκύπριους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει των διαπραγματεύσεων. Όπως διευκρίνισε , κατά τις διαπραγματεύσεις στην Γενεύη θα βρίσκονται αρχικά στο τραπέζι μόνο οι δυο πλευρές και μετά τις 12 Ιανουαρίου θα παρακαθίσουν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ενώ αυτός που θα υπογράψει για την νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η συσταθείσα ομόσπονδη Κύπρος, τόνισε, ο Μουσταφά Ακιντζί.

«Η συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου είναι ξεκάθαρη ότι μεταξύ 9-11 Ιανουαρίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρίσκονται οι δύο πλευρές και στην συνέχεια θα συμμετάσχουν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις» είπε ο κ. Ακιντζί , συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει απόφαση για συμμετοχή των πέντε μονίμων κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι “ δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό”.

Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου και αν υπάρξει ανάγκη θα πραγματοποιηθεί και μια συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι αν υπάρξει θετική κατάληξη σε 8-10 κεφάλαια, τότε, θα μπορούσε να γίνει το δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2017.
Είπε ακόμα ότι αν υπάρξει κατάληξη στα θέματα εδαφικού, περιουσίας και η διακυβέρνηση τότε το επόμενο βήμα θα είναι η παρουσίαση χαρτών από τις δύο πλευρές και μετά θα επικεντρωθούν στο θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων.

“Αυτός που θα υπογράψει για την νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η συσταθείσα ομόσπονδη Κύπρος”, τόνισε ο Μουσταφά Ακιντζί..

ΔΗΜΟΦΙΛΗ