ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους: Έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας και την ανάσυρση πτωμάτων

Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους: Έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας και την ανάσυρση πτωμάτων
REUTERS/Maxim Shemetov

«Κυβερνήτη, πέφτουμε». Αυτή φέρεται να είναι η τελευταία φράση που καταγράφηκε στο μαύρο κουτί του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους που συνετρίβη τα Χριστούγεννα κοντά στο Σότσι, σύμφωνα με πληροφορίες από την ανάλυση των δεδομένων του καταγραφέα συνομιλιών, την ώρα που οι προσπάθειες για την ανάσυρση των πτωμάτων συνεχίζονται.

Το πρώτο μαύρο κουτί, που εντοπίστηκε την Τρίτη, έχει ήδη μεταφερθεί και εξετάζεται από ειδικούς σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στη Μόσχα, ενώ οι ομάδες έρευνας και διάσωσης έχουν εντοπίσει και το δεύτερο μαύρο κουτί, το οποίο θα επιχειρήσουν να ανασύρουν από τον βυθό της Μαύρης Θάλασσας.

Οι ειδικοί αναζητούν απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας στο μαύρο κουτί του Tu-154, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, να δείχνουν ότι η συντριβή του αεροσκάφους οφείλεται σε μηχανική βλάβη, ή λάθος του πιλότου ή ακόμη και σε έναν συνδυασμό των δύο αυτών παραγόντων.

Η προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων στον καταγραφέα συνομιλιών πτήσης δείχνει ότι μάλλον η τρίτη εκδοχή είναι και η επικρατέστερη, όμως οι αρμόδιες αρχές δεν βιάζονται να δημοσιοποιήσουν στοιχεία πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Interfax, ένας συνδυασμός μηχανικής βλάβης και λάθους χειρισμού του πιλότου προκάλεσαν την συντριβή του αεροσκάφους.

Αποκαλυπτικά είναι τα τελευταία λόγια των πιλότων λίγο πριν την συντριβή, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Life News, ο πιλότος ακούγεται να λέει "τα πτερύγια, να πάρει η οργή!" και "κυβερνήτη, πέφτουμε!". Σημειώνεται πως, όπως μεταδίδει το Russian Today, η πληροφορία αυτή δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές. Μάλιστα ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας δήλωσε πως το συγκεκριμένο μαύρο κουτί δεν κατέγραφε φωνές, αλλά τεχνικές παραμέτρους της πτήσης.

Αν και παραμένει ακόμη άγνωστη η αιτία του προβλήματος στα πτερύγια, πηγές προσκείμενες στις έρευνες σημειώνουν πως η συντριβή οφείλεται κατά κύριο λόγο σε μηχανικό πρόβλημα, όμως ξεκαθαρίζουν πως θα πρέπει να εξεταστούν και οι εσφαλμένες ενέργειες του πληρώματος κατά τη διαδικασία της απογείωσης.

Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με το Interfax θέλει οι πιλότοι να μην αντέδρασαν σωστά στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα πτερύγια του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα τη συντριβή του αεροσκάφους.

Το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής επίθεσης φαίνεται να απομακρύνεται οριστικά, δεδομένου ότι σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου TASS, δεν προκύπτει σημάδι έκρηξης ή φωτιάς μέσα στο αεροσκάφος, από τα τμήματα της ατράκτου που έχουν ανασυρθεί από τον βυθό της Μαύρης Θάλασσας και ερευνώνται.

2016 12 27T113444Z 1747342597 RC1930DF97F0 RTRMADP 3 RUSSIA AIRPLANE

Πηγή: Vladimir Velengurin/Russian Emergencies Ministry via REUTERS

Στο πλαίσιο των ερευνών οι ρωσικές αρχές έχουν στείλει για ανάλυση δείγματα από καύσιμα, παίρνουν κατάθεση από νέους αυτόπτες μάρτυρες της συντριβής του αεροσκάφους, ενώ μελετούν ενδελεχώς βίντεο τόσο από την προσγείωση του Τουπόλεφ στο Σότσι, όσο και από την τροχοδρόμησή του στον διάδρομο προσγείωσης ως το σημείο που στάθμευσε την ίδια ημέρα.

Στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαιναν 92 άνθρωποι, οι περισσότεροι μέλη της περίφημης χορωδίας Αλεξαντρόφ, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους ανήμερα Χριστούγεννα, ενώ πήγαιναν στη Συρία.

Η γιγαντιαία επιχείρηση για τον εντοπισμό και την ανάσυρση των πτωμάτων συνεχίζεται, καθώς μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί μόλις 13 πτώματα, ενώ οι δύτες έχουν εντοπίσει αρκετά ανθρώπινα μέλη. Μόνο την Τρίτη οι δύτες ανέσυραν ένα πτώμα και 38 μέλη από ανθρώπινα σώματα. Μόλις ένας νεκρός έχει καταστεί δυνατόν να αναγνωριστεί.

Διαβάστε επίσης:

Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους: Εντοπίστηκε το δεύτερο μαύρο κουτί

Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους: Τα πρώτα στοιχεία από το μαύρο κουτί

Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους: Βρέθηκε το πρώτο μαύρο κουτί

Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους: Βρέθηκε τμήμα της ουράς του Tu-154

Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους: 3500 άτομα στις έρευνες - 4 σενάρια συντριβής - 4 κομμάτια στον βυθό

Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους: Αναδρομή στα πολύνεκρα δυστυχήματα με Tu-154

ΔΗΜΟΦΙΛΗ