ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ολάντ προβλέπει τον νικητή στις γαλλικές προεδρικές εκλογές

Ο Ολάντ προβλέπει τον νικητή στις γαλλικές προεδρικές εκλογές
REUTERS/Lionel Bonaventure/Pool

Τέσσερις μήνες πριν διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στη χώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε για νίκης της άκρας δεξιάς, κρίνοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση, αυτή «δεν θα ήταν πια η Γαλλία». 

Στο μήνυμά του για την Πρωτοχρονιά, ο Ολάντ --ο οποίος νωρίτερα αυτόν τον μήνα επιβεβαίωσε ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία το 2017-- υπερασπίστηκε την προεδρία του και αναφέρθηκε χωρίς να το κατονομάσει στις πολιτικές του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού, αντιευρωπαϊκού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, η πρόεδρος του οποίου Μαρίν Λεπέν αναμένεται να περάσει στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης, εάν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν ακριβείς.

«Υπάρχουν περίοδοι στην ιστορία που τα πάντα μπορεί να αλλάξουν με δραματικό τρόπο. Ζούμε μία από αυτές», σημείωσε ο Ολάντ στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του που μεταδόθηκε απευθείας από τη γαλλική τηλεόραση. «Πώς θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη χώρα μας ζαρωμένη πίσω από τείχη, κλεισμένη στη δική της αγορά και μόνο, να επιστρέφει στο εθνικό της νόμισμα και έπειτα απ' όλ' αυτά, να κάνει διακρίσεις μεταξύ των ίδιων των παιδιών της λόγω της καταγωγής τους;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στο FN, επισήμανε την απόφαση των ψηφοφόρων της Βρετανίας τον Ιούνιο το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ως εξελίξεις οι οποίες έδειξαν πως η δημοκρατία, η ελευθερία και η ειρήνη είναι «ευάλωτες και μπορεί να ανατραπούν» και πως οι «εξτρεμισμοί» βρίσκονται «σε άνοδο».

Ειδικά η τοποθέτηση του Ολάντ όσον αφορά το Brexit ήταν σχεδόν ταυτόσημη με εκείνη που εξέφρασε χθες Σάββατο η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. Η Μέρκελ, η οποία θα διεκδικήσει τέταρτη θητεία στην καγκελαρία το 2017, περιέγραψε το 2016 λέγοντας πως έδωσε σε πολλούς την εντύπωση ότι ο κόσμος «γύρισε ανάποδα».

Σε δήλωσή της λίγη ώρα αργότερα η Λεπέν απέρριψε τις επικρίσεις του προέδρου της Γαλλίας. «Το να μιλάει κανείς για απομόνωση αναφερόμενος σε ένα σχέδιο το οποίο, αντίθετα, εντάσσεται στη ροή της ιστορίας, μετά το Brexit και την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ (...) είναι μια ξεκάθαρη παρερμηνεία της εξέλιξης του κόσμου και των βαθύτερων προσδοκιών των ανθρώπων», υποστήριξε η πρόεδρος του κόμματος της γαλλικής ακροδεξιάς.

Το μήνυμά του ο Ολάντ καταφέρθηκε επίσης εναντίον του υποψήφιου του δεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι στις προεδρικές εκλογές, λέγοντας πως θέλει να «κακοποιήσει την κοινωνία», ενώ προειδοποίησε την κεντροαριστερά ότι ο «κατακερματισμός» της θα οδηγήσει στην «εξάλειψή» της από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την 23η Απριλίου 2017. Οι διεκδικητές του χρίσματος ενόψει της εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη του υποψήφιου του Σοσιαλιστικού Κόμματος από την 22η ως την 27η Ιανουαρίου, είναι επτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ