ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί οι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν την Πρωτοχρονιά;

Γιατί οι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν την Πρωτοχρονιά;
REUTERS/Fabrizio Bensch

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται την 1η Ιανουαρίου, στο κρεβάτι τους προσπαθώντας να συνέλθουν από το μεθύσι του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, μία έρευνα αποκαλύπτει ότι η Πρωτοχρονιά είναι η πιο επικίνδυνη μέρα του έτους.

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια συνέλεξαν στατιστικά δεδομένα για τους θανάτους που σημειώνονται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Αυτό που συμπέραναν είναι ότι οι περισσότεροι φυσικοί θάνατοι λαμβάνουν χώρα την 1η Ιανουαρίου. Έφθασαν σ' αυτό το συμπέρασμα συγκεντρώνοντας στοιχεία και εξετάζοντας τα πιστοποιητικά θανάτου που έχουν συλλεχθεί τα τελευταία 25 χρόνια στις ΗΠΑ.

Πολλές έρευνες έχουν ήδη καταλήξει ότι η αύξηση στα ποσοστά θανάτου συνδέονται με περιστατικά αυτοτραυματισμού, τροχαία ατυχήματα και αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά κανένα από όλα τα προαναφερθέντα δεν δικαιολογεί τα ποσοστά θανάτων από φυσικά αίτια.

Τα φυσικά αίτια οδηγούν σε 5% περισσότερους θανάτους την 1η Ιανουαρίου σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν την πρώτη μέρα του νέου έτους, αλλά περισσότερο από φυσικά αίτια κι όχι από εξωτερικές συνθήκες, όπως τροχαία ατυχήματα», είπε ο David Phillips, ένας εκ των ερευνητών, μιλώντας στην Washington Post και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για ένα απλό μυστήριο, αλλά ένα μυστήριο με το οποίο οι άνθρωποι δεν έχουν καταφέρει καν να συμφιλιωθούν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ