ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Σε ισχύ ο νόμος που «απαγορεύει» τα εταιρικά emails εκτός εργασίας

Γαλλία: Σε ισχύ ο νόμος που «απαγορεύει» τα εταιρικά emails εκτός εργασίας
Google Images

Έναν νομό, με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να αγνοούν τα emails τους μετά την αποχώρησή τους από το γραφείο, πέρασε η Γαλλία.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2017 τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» (right to disconnect) για τους εργαζομένους. Αυτός υποχρεώνει τις εταιρείες που απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους να διαπραγματευτούν με τα συνδικάτα για να καταλήξουν σε έναν εσωτερικής χρήσης κώδικα, που θα προστατεύει τους υπαλλήλους από ενοχλητικά e-mails όταν βρίσκονται εκτός του χώρου εργασίας.

Ορισμένα από τα μέτρα αποτελούν η διακοπή εταιρικών λογαριασμών email το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα ή ακόμα και η αυτόματη καταστροφή όσων emails αποστέλλονται σε εργαζομένους ενώ βρίσκονται σε διακοπές.

Στόχος του νόμου αυτού είναι η μείωση του εργασιακού στρες, προκειμένου αυτό να μην τους ακολουθεί και στον προσωπικό τους χρόνο.

«Μπορεί οι εργαζομένοι να φεύγουν από το γραφείο, αλλά δεν αφήνουν πίσω τη δουλειά τους. Έχουν κάτι σαν 'ηλεκτρονικό λουρί'», είχε τονίσει πριν από μερικές εβδομάδες ο πρώην υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Μπενουά Χαμόν.

Το δικαίωμα στην αποσύνδεση προωθήθηκε μαζί με άλλες μεταρρυθμίσεις στα τέλη του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ