ΚΟΣΜΟΣ

Αυτή είναι η μοίρα των κερμάτων που πετάτε σε συντριβάνια

Αυτή είναι η μοίρα των κερμάτων που πετάτε σε συντριβάνια
Φοντάνα ντι Τρέβι Reuters/Alessandro Bianchi

Το συντριβάνι της Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη έχει μια μακρά παράδοση στις ευχές. Οι τουρίστες πετούν τα κέρματα τους και ελπίζουν να τις δουν να εκπληρώνονται. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε εβδομάδα περίπου 15.000 δολάρια καταλήγουν στα νερά του συντριβανιού και σχεδόν 1 εκατομμύριο ετησίως.

Κάθε μέρα η φιλανθρωπική οργάνωση Caritas περνά μια ώρα στο συντριβάνι για να μαζέψει τα κέρματα και στη συνέχεια δίνει τα χρήματα σε όσους τα έχουν ανάγκη. Τα κέρδη είναι τόσα που το 2008 άνοιξε με αυτά ένα σουπερμάρκετ με φθηνά προϊόντα.

Το συντριβάνι της Ρώμης χρειάζεται καθάρισμα καθημερινά, ωστόσο άλλα διάσημα συντριβάνια μαζεύουν τα «λάφυρα» των ευχών αφού περάσουν κάποιοι μήνες.

Το Μπελάτζιο του Λας Βέγκας, για παράδειγμα, βγάζει 12.000 δολάρια τον χρόνο και χρησιμοποιεί ένα αποτελεσματικότατο σύστημα καθαρισμού. Μια τεράστια σκούπα χρησιμοποιείται για να βγάλει τα πάντα από τα νερά.

Τα συντριβάνια στο εμπορικό κέντρο Mall of America της Μινεσότα συγκεντρώνουν 1.200 δολάρια από τις ευχές, τα οποία δίνονται σε φιλανθρωπίες και μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. 25.000 δολάρια συγκεντρώνονται από τα συντριβάνια αλυσίδας από καφετέριες, που δίδονται σε περιβαλλοντικές φιλανθρωπίες. Το 2014 η Disney World μάζεψε 18.000 δολάρια και τα έδωσε σε ιδρύματα παιδιών.

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία αναφέρουν πως το 9/11 Memorial καθαρίζοντας το συντριβάνι του έβγαλε σχεδόν 3.000 δολάρια, παρότι απαγορεύει τις ευχές. Οι υπεύθυνοι καθαρισμού του συντριβανιού στο Bryant Park είναι αυτοί που παίρνουν τα 3.400 δολάρια που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο.

Το πλέον αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι πως το συντριβάνι Buckingham στο Σικάγο, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, «μαζεύει» μόλις 200 δολάρια τον χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ