ΚΟΣΜΟΣ

Ανακαλύφθηκε τυχαία το Στόουνχεντζ... της Ιταλίας

Ανακαλύφθηκε τυχαία το Στόουνχεντζ... της Ιταλίας
Το Στόουνχεντζ REUTERS/Toby Melville

Πάνω σε ένα λόφο στην Σικελία της Ιταλίας έστεκε για χιλιάδες χρόνια ένα αρχαιολογικό «θαύμα» ίσης ιστορικής σημασίας με το Στόουνχεντζ. Το μνημείο βρέθηκε από ερασιτέχνες αρχαιολόγους και οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις για την μελέτη των προϊστορικών εποχών.  

Οι νεαροί φίλοι εξέταζαν τα οχυρά καταφύγια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν βρέθηκαν μπροστά σε μια παράξενη συστάδα βράχων. Η κινητοποίηση για την μελέτη του παράδοξου αυτού «δώρου» ξεκίνησε αμέσως.

Το σημείο έγινε αντικείμενο έρευνας και μετά από πολλές μελέτες οι ειδικοί επιβεβαίωσαν πως χρονολογείται μεταξύ 6.000 και 3.000 π.Χ.

Η σύνδεση με το Στόουνχεντζ, ενός εκ των πιο σημαντικών ιστορικών μνημείων της Αγγλίας και μέρος των επτά θαυμάτων κόσμου, που χρονολογείται πίσω στο 3.000 π.Χ., ήταν φυσικό επόμενο λόγω της ομοιότητας τους.

Οι αρχαιολόγοι βλέπουν στην νέα αυτή ανακάλυψη ως ευκαιρία για νέα ιστορικά συμπεράσματα και πιστεύουν πως κρύβει ακόμη πολλούς «θησαυρούς».

Ο Giuseppe La Spina, ένα από τα άτομα που το ανακάλυψαν, είπε μιλώντας στο The Local: «Είναι σημαντικό γεγονός το να κάνεις μια αρχαιολογική ανακάλυψη, αλλά το να είσαι μέρος μιας εκ των σπουδαιότερων ανακαλύψεων της ιστορίας με γεμίζει περηφάνια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ