ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση με 21 νεκρούς στην Ιερουσαλήμ

Ισραήλ: Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση με 21 νεκρούς στην Ιερουσαλήμ
REUTERS/ RONEN ZVULUN

Οι "Ομάδες του Μάρτυρα Μπάχα Ελεγιάν", μια άγνωστη μέχρι τώρα παλαιστινιακή οργάνωση ανέλαβε τη Δευτέρα την ευθύνη για την επίθεση στην Ιερουσαλήμ από την οποία σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες.

Με ανάρτησή τους σε αραβικούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, η οργάνωση αυτή υποστηρίζει ότι ιδρύθηκε από Παλαιστίνιους οι οποίοι "δεν έχουν διασυνδέσεις εκτός της Παλαιστίνης". Ανέφερε επίσης ότι έχει διαπράξει και άλλες επιθέσεις στο παρελθόν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ενώ απείλησε ότι θα εντείνει τη δράση της.

«Αυτή δεν είναι η πρώτη επιχείρηση που εκτελούν οι ομάδες μας και θα ακολουθήσει ένα κύμα ξεχωριστών επιθέσεων προς υπεράσπιση της Ιερουσαλήμ μας και για να πάρουμε εκδίκηση για τους μάρτυρες και τους φυλακισμένους μας», ανέφερε η οργάνωση .

Το πρακτορείο Reuters, που μετέδωσε την πληροφορία, δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει την αυθεντικότητα του μηνύματος.

Οι κηδείες των τεσσάρων θυμάτων –μία αξιωματικός του στρατού και τρεις νεοσύλλεκτοι– τελέστηκαν σήμερα. Άλλοι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το φορτηγό που οδηγούσε ένας Παλαιστίνιος παρέσυρε τους στρατιώτες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγες ώρες νωρίτερα, είχε αναφέρει πως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, επρόκειτο για μια ενέργεια εμπνευσμένη από τις πρακτικές του Ισλαμικού Κράτους. "Γνωρίζουμε την ταυτότητα του δράστη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Νετανιάχου επισκέφθηκε ορισμένους από τους τραυματίες στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται και είπε ότι ο Ισραήλ πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει μια διαφορετική απειλή. "Πιστεύω ότι το σημαντικότερο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο είδος επίθεσης. Μιας επίθεσης από έναν μοναχικό δράστη που αποφασίζει να δράσει παρορμητικά και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μιας επίθεσης εμβολισμού", είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, όπως η τοποθέτηση φυσικών εμποδίων στους δημόσιους χώρους και η εντατικοποίηση των προσπαθειών των υπηρεσιών πληροφοριών για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό επίδοξων δραστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ