ΚΟΣΜΟΣ

«Ο φύλακας του χιονιού»: Η εκπληκτική ιστορία ενός ερημίτη που αποδεικνύει την κλιματική αλλαγή

«Ο φύλακας του χιονιού»: Η εκπληκτική ιστορία ενός ερημίτη που αποδεικνύει την κλιματική αλλαγή
Vimeo/Day's Edge Productions

Ο billy barr επιμένει ότι το όνομα του γράφεται μόνο με πεζά. Είναι ο μόνος κάτοικος του Γκόθικ στο Κολοράντο και καταγράφει τις κινήσεις των χιονονιφάδων, την πτώση της θερμοκρασίας, τα ζώα, την μοναχική του ύπαρξη, εδώ και... 40 χρόνια.

Το Γκόθικ έχει εγκαταλειφθεί από το 1920, αλλά ο barr δεν ακολουθεί το ρεύμα. Πρωτοπήγε στην πόλη του1972 ως φοιτητής περιβαλλοντολογικών επιστημών κάνοντας έρευνες χημείας, όμως του άρεσε τόσο πολύ η ήρεμη ζωή που μετά το τέλος των σπουδών του μετακόμισε μόνιμα.

Μεγάλωσε στο Νιού Τζέρσεϊ, αλλά ποτέ δεν του άρεσε που περιτριγυριζόταν από τόσο πολύ κόσμο. Η μετακίνηση του στο Γκόθικ ήταν μια ανάσα ζωής για τον ίδιο. «Μεγάλωσα στην πόλη. Ήταν πολύ γα μένα», αναφέρει σε βίντεο του Day's Edge Productions.

Το 1974 έφτιαξε την σκηνή του, ίσως όχι πολύ καλή ιδέα για κατάλυμα στα χιόνια, όμως ευτυχώς ο ιδιοκτήτης μιας εγκαταλελειμμένης παράγκας μεταλλωρύχων του επέτρεψε να μετακομίσει εκεί. Έγινε το σπίτι του για τα επόμενα οκτώ χρόνια και το μέρος που φύλασσε την εντυπωσιακή έρευνα του για το χιόνι.

Είναι αφοπλιστικά ειλικρινής σχετικά με τον λόγο που τον οδήγησε στην έρευνα. «Η βαρεμάρα» λέει, δεν υπάρχουν πολλά να κάνεις τον χειμώνα. Στην συλλογή του περιλαμβάνονται οι κινήσεις των νιφάδων, η πυκνότητα του χιονιού, η θερμοκρασία και ότι άλλο μπορεί να μετρηθεί. «Δεν έχω τι άλλο να κάνω. Είναι απλά θέμα περιέργειας», λέει ο barr.

The Snow Guardian from Day's Edge Productions on Vimeo.

Το σπίτι του μετά από οκτώ χρόνια κάηκε ολοσχερώς, αλλά δεν άφησε το περιστατικό να τον πτοήσει. Βρήκε άλλο κατάλυμα και συνέχισε την έρευνά του. Το αξιοθαύμαστο για την δουλειά του είναι ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιεί είναι αποκλειστικά δικές του επινοήσεις. Χρησιμοποιεί έναν στύλο για να μετρήσει το ύψος του χιονιού και μια σανίδα του σνόουμπορντ, την οποία καθαρίζει καθημερινά, για να δει πόσο χιόνισε κάθε μέρα. Μια παλιά ζυγαριά κρεοπώλη τον βοηθά να ζυγίσει το χιόνι για να βρει την πυκνότητά του. Κρατάει σημειώσεις για την έλευση των ζώων κάθε άνοιξη και πότε ξεκινά να λιώνει το χιόνι.

Ο 65χρονος ερημίτης έχει τραβήξει και πολλές φωτογραφίες από τις αλλαγές που παρατηρούσε στα βουνά του Κολοράντο με τα χρόνια, δίνοντας έτσι σημαντικότατες πληροφορίες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

barr2

(Vimeo/Day's Edge Productions)

«Αυτό που συνειδητοποιώ είναι πως το χιόνι έρχεται μονίμως αργά και λιώνει πολύ γρηγορότερα», λέει ο barr. «Είχαμε χρονιές που υπήρχε πολύ χιόνι στο έδαφος άλλα έλιωνε γρηγορότερα, απ΄ ότι χρονιές που υπήρχε λιγότερο χιόνι, επειδή τώρα κάνει περισσότερη ζέστη».

Οι θεωρίες του έχουν χαρακτηριστεί προκατειλημμένες από άτομα που δεν δέχονται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, αλλά αυτές οι αντιδράσεις πείθουν τον barr για την σημασία της έρευνας του. Δεν ήθελε να αποδείξει τίποτα όταν ξεκίνησε την μελέτη του και κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για κρυφή ατζέντα καθώς στην δεκαετία του ΄70 όταν ξεκίνησε την έρευνα κανείς δεν μιλούσε για κλιματική αλλαγή.

barr

(Vimeo/Day's Edge Productions)

Περνούν εβδομάδες ολόκληρες πριν δει άλλο άτομο και ο μόνος τρόπος για να φτάσει στον πολιτισμό είναι με σκι. Διανύει τα τέσσερα μίλια μέχρι το Κρέστιντ Μπουτ δύο φορές το μήνα για να πάρει προμήθειες, αλλά δεν είναι μεγάλος φαν των κοινωνικών συναναστροφών, γι΄ αυτό πάντα βιάζεται να γυρίσει σπίτι του και να δει κάποια ταινία. Έχει αγοράσει ένα σπίτι σε μια διπλανή πόλη και σκοπεύει να μετακομίσει εκεί, όταν δεν θα μπορεί πλέον να επιβιώσει μόνος του στην φύση. Όσο είναι υγιής όμως, θα μένει στο Γκόθικ.

barr1 copy

(Vimeo/Day's Edge Productions)

Δεν του αρέσει να μιλά για την ζωή του και δεν του αρέσει ο κόσμος να διαβάζει την ιστορία του. «Ο καθένας έχει τις ιδέες του, το να κάθεσαι σε μια άνετη καρέκλα στο σπίτι σου, διαβάζοντας ένα βιβλίο, με το χιόνι να πέφτει έξω», λέει «είναι στ’ αλήθεια πολύ βαρετό. Αλλά μου αρέσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ