ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην πράκτορας της ΜΙ-6 ο άνθρωπος που έκανε τις έρευνες για τον Τραμπ

Πρώην πράκτορας της ΜΙ-6 ο άνθρωπος που έκανε τις έρευνες για τον Τραμπ
REUTERS/Lucas Jackson

Ο Κρίστοφερ Στιλ (Christopher Steele) που φέρεται να έγραψε τις αναφορές σχετικά με την κατοχή πληροφοριών από Ρώσους πράκτορες, οι οποίες θα μπορούσαν να εκθέσουν τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι πρώην στέλεχος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙ-6), σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την εξέλιξη της καριέρας του.

Πρώην αξιωματούχοι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών δηλώνουν ότι ο Στιλ δρούσε για χρόνια για λογαριασμό της ΜΙ-6, έχοντας διπλωματική κάλυψη τόσο στη Ρωσία, όσο και στο Παρίσι, αλλά και στο βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Μάλιστα, μετά την αποχώρησή του από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, ο Στιλ έδωσε πληροφορίες στο FBI, αναφορικά με τη διαφθορά στη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA). Οι πληροφορίες που έδωσε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενισχύουν την αξιοπιστία των πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες του Τραμπ στη Ρωσία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Αρχικά o πράκτορας, είχε προσληφθεί από την FusionGPS, εταιρεία δημοσκοπήσεων με έδρα της την Ουάσιγκτον, για να κάνει κάποιες έρευνες για τον Τραμπ, όπως είχαν ζητήσει μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Το BBC αναφέρει ότι είχε ο Στιλ είχε προσληφθεί συγκεκριμένα από τον Τζεμπ Μπους, αντίπαλο του Τραμπ στην κούρσα των Ρεπουμπλικάνων.

Είχε κρατήσει αντίγραφα από τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει κατά του νέου προέδρου και όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε στην κούρσα των Ρεπουμπλικάνων, διοχέτευσε κάποια από τα στοιχεία αυτά στο Δημοκρατικό Κόμμα και σε ορισμένα ΜΜΕ.

Οι «παρτίδες» του Στιλ με το FBI ξεκίνησαν με τον Ιούλιο, ωστόσο έκοψαν τις επαφές έναν περίπου μήνα πριν τις εκλογές. Το FBI ξεκίνησε τις προκαταρκτικές έρευνες για τον Τραμπ και τις σχέσεις του με τη Ρωσία, που βασίστηκαν σε εκθέσεις του Στιλ, αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.

Ο Guardian σημειώνει πως ο Στιλ έχει εγκαταλείψει το σπίτι του στην Αγγλία, προς άγνωστη κατεύθυνση, όταν κατάλαβε ότι το όνομά του θα κυκλοφορούσε παντού, υπό τον φόβο ότι θα υπάρξουν αντίποινα εις βάρος του από του Ρώσους. Όλο αυτόν τον καιρό, ήθελε να παραμείνει ανώνυμος και αρνιόταν προτάσεις για συνέντευξη που του είχαν γίνει από μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης:

Επέλαση πληροφοριών made in Russia - «Κυνήγι μαγισσών», λέει ο Τραμπ

Ρωσία: Νιέτ... πληροφορίες για Τραμπ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ