Οι ΗΠΑ ενισχύουν την στρατιωτική παρουσία τους στη Πολωνία (pics)
Πηγή: Agencja Gazeta/Anna Krasko via REUTERS

Μια μεγάλη φάλαγγα αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων εισήλθε την Παρασκευή στα εδάφη της Πολωνίας.

Η παρουσία της εν λόγω μονάδας στην Πολωνία αλλά και στις χώρες της Βαλτικής: την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία -που θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες αναπτύξεις αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου- πρόκειται να ενισχύσει την ασφάλεια της περιοχής, όπου εκφράζονται ανησυχίες για τη συμπεριφορά της Ρωσίας.

Τη φάλαγγα, η οποία αποτελείται από 24 τεθωρακισμένα οχήματα Humvee και περίπου δέκα φορτηγά, υποδέχθηκαν στα γερμανο-πολωνικά σύνορα, πολωνοί στρατιώτες, αναφέρει το ΑΠΕ.

640x640 9Agencja Gazeta/Anna Krasko via REUTERS

Αποτελεί τμήμα της πρώτης μεταφοράς αμερικανών στρατιωτών και βαρύ στρατιωτικού υλικού, το οποίο έφθασε στην ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve» (Ατλαντική Αποφασιστικότητα), που είχε αποφασισθεί από τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

«Το θεωρούμε απειλή εναντίον μας», αντέδρασε αμέσως ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. «Πρόκειται για μια επιχείρηση που απειλεί τα συμφέροντά μας, την ασφάλειά μας», πρόσθεσε.

Χωρίς να κατονομάσει τις ΗΠΑ, κατήγγειλε το γεγονός ότι μια «τρίτη χώρα ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της στα σύνορά μας στην Ευρώπη. Δεν είναι καν μια ευρωπαϊκή χώρα».

640x640 10REUTERS/Zbigniew Janicki/Agencja Gazeta

 

Ο Αλεξέι Μεσκόφ, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, δήλωσε από την πλευρά του πως αυτή η «βιαστική» ανάπτυξη, που πραγματοποιείται από την κυβέρνηση Ομπάμα, φαίνεται να είναι «ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

640x640 11Agencja Gazeta/Anna Krasko via REUTERS

Σημειώνεται πως η επιχείρηση πραγματοποιείται μια εβδομάδα πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποτίθεται πως ευνοεί μια ύφεση στις σχέσεις με τον Κρεμλίνο.

Το γενικό επιτελείο της ταξιαρχίας εγκαθίσταται στο Ζαγκάν, στη δυτική Πολωνία, όπου το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί μια επίσημη τελετή. Η ταξιαρχία θα αριθμεί περίπου 3.500 στρατιώτες, 87 άρματα μάχης Abrams και περισσότερα από 550 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς στρατευμάτων.

Διαβάστε επίσης