ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Η ασύλληπτη έξοδος για την Πρωτοχρονιά σε αριθμούς (vid&pics)

Κίνα: Η ασύλληπτη έξοδος για την Πρωτοχρονιά σε αριθμούς (vid&pics)
REUTERS/Aly Song

Ένα ανθρώπινο ποτάμι έχει αρχίσει να ξεχύνεται στην κινεζική επαρχία, καθώς οι Κινέζοι εγκαταλείπουν μαζικά τα αστικά κέντρα και φορτωμένοι με δώρα, συνωστίζονται στους σταθμούς των μέσων μεταφοράς, προκειμένου να ταξιδέψουν και να βρεθούν κοντά στις οικογένειές τους για να γιορτάζουν μαζί την Πρωτοχρονιά.

Σταθμοί τρένων, αεροδρόμια, πλοία, αλλά και οι οδικοί άξονες που οδηγούν σε κάθε γωνιά της αχανούς χώρας, έχουν γεμίσει ασφυκτικά από εκατομμύρια ανθρώπους, που αν και κουρασμένοι από την ταλαιπωρία του ταξιδιού, διατηρούν τον ενθουσιασμό τους για τη μεγαλύτερη γιορτή της χρονιάς, το Σεληνιακό Νέο Έτος.

Η μαζική μετακίνηση των Κινέζων για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς, συνιστά το μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης ανθρώπων στον πλανήτη και είναι ένα γεγονός που επαναλαμβάνεται με... ευλάβεια κάθε χρόνο.

Φέτος στην Κίνα, είναι η χρονιά του Πετεινού και κατά τον εορτασμό για την έλευσή της, οι Κινέζοι εκτιμάται ότι θα ξοδέψουν μόνο για φαγητό και ψώνια πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που ξόδεψαν οι Αμερικανοί για την ημέρα των Ευχαριστιών.

Κι αν ακόμη δεν έχετε εντυπωσιαστεί από την... αλήθεια των αριθμών, λάβετε υπόψιν σας κι αυτό: Κάθε δευτερόλεπτο «κλείνονται» πάνω από 1.000 εισιτήρια τρένου!

Φέτος, στο πλαίσιο της υποδοχής του νέου έτους, οι κινεζικές αρχές υπολογίζουν ότι θα γίνουν 2,5 δισεκατομμύρια ταξίδια οδικώς, 356 εκατομμύρια με το τρένο, 58 εκατομμύρια αεροπορικώς, και 43 εκατομμύρια ακτοπλοϊκώς. Κι όλα αυτά, μόνο κατά τη διάρκεια των 40 ημερών του chunyun, δηλαδή την περίοδο πριν και μετά την κινεζική Πρωτοχρονιά.

Αρχής γενομένης από σήμερα 13 Ιανουαρίου ως τις 21 Φεβρουαρίου, οπότε και ολοκληρώνεται η εορταστική περίοδος, υπολογίζεται ότι θα διανυθούν 1,2 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, απόσταση οκταπλάσια από αυτήν που χωρίζει την Γη από τον Ήλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ