Ν.Αναστασιάδης: Κουτσομπολιά τα περί καβγά μου με τον Κοτζιά
Πηγή: REUTERS/Pierre Albouy

«Έχει γίνει περαιτέρω πρόοδος, χωρίς να σημαίνει ότι τα όσα έγιναν μέχρι σήμερα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Αφού εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες στην ελληνική κυβέρνηση για την «αμέριστη στήριξη και άψογη συνεργασία» σχολίασε και δημοσιεύματα που τον ήθελαν να έχει έρθει σε κόντρα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά:

Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με κουτσομπολιά. Με τον κ. Κοτζιά και την ελληνική κυβέρνηση είμαστε σε απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση.

 

Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω twitter απάντησε ότι το μέτωπο Ελλάδας - Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αρραγές.

 

 

«Είναι γνωστό ότι την 1η Δεκεμβρίου έλαβα μία απόφαση ευθύνης για να επιτύχω δύο στόχους: Να διαφανούν επιτέλους οι προθέσεις της τουρκοκυπριακής και κυρίως της τουρκικής πλευράς σε ό, τι αφορά στο εδαφικό και στα θέματα ασφαλείας», τόνισε ο Ν. Αναστασιάδης και πρόσθεσε:

«Για πρώτη φορά από το 1974 η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη, όπου καταγράφεται σημαντικό κομμάτι επιστροφής εδαφών, καίτοι ο χάρτης δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες μας. Ο χάρτης αποτελεί τη βάση διαπραγμάτευσης».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυμερής διάσκεψη για την Κύπρο με την Ε.Ε, όπου η Τουρκία ενεπλάκη για πρώτη φορά σε συζήτηση για τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα κατοχής».

 

Για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ο υποστήριξε ότι ο διάλογος στη Γενεύη αποτελεί «την απαρχή για εξεύρεση λύσης κατά τρόπο που η κατάληξη να είναι αυτή που προσδοκά ο Κυπριακός λαός». Επιπλέον τόνισε ότι «η μόνη ολοκληρωμένη πρόταση που υπάρχει ενώπιον της διάσκεψης είναι η πρόταση που κατατέθηκε από τη δική μας πλευρά».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα που μέχρι στιγμής καταγράφονται.

«Βεβαίως στο τέλος θα φανεί εάν θα βρει ανταπόκριση από τις άλλες πλευρές η πρότασή μας», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Άρχισε ένας διάλογος για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Η δική μας πρόταση είναι εφ όλης της ύλης, είτε στην ασφάλεια -εξωτερική και εσωτερική- είτε ακόμη και για τη διασφάλιση της συνταγματικής τάξης μετά τη λύση. Δεν υπάρχει θέμα καταληκτικής ημερομηνίας. Είναι η απαρχή του διαλόγου που τώρα ξεκίνησε. Είμαστε σε συνεχή διάλογο. Και όσο ο διάλογος παραμένει ζωντανός ελπίζω».

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Μην περιμένετε λύση του Κυπριακού χωρίς εγγυήσεις της Τουρκίας

Κυπριακό: Το παρασκήνιο της διακοπής στη Γενεύη

 

 

 

Διαβάστε επίσης