ΚΟΣΜΟΣ

Ανισότητα που σοκάρει: 8 άτομα έχουν ίσο πλούτο με τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό

Ανισότητα που σοκάρει: 8 άτομα έχουν ίσο πλούτο με τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό
REUTERS/Joshua Roberts

Οι οκτώ πιο πλούσιοι άνδρες του κόσμου κατέχουν πλούτο, περισσότερο από όσο κατέχει ο μισός πληθυσμός του κόσμου, σύμφωνα με νέα έκθεση της Oxfam, της διεθνής συνομοσπονδία φιλανθρωπικών οργανώσεων που επικεντρώνεται στις ανισότητες και την φτώχεια. 

Στην έκθεση αυτή, η οποία δημοσιεύεται μια εβδομάδα πριν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου συμμετέχουν ηγέτες χωρών αλλά και επιφανής επιχειρηματίες, αποκαλύπτεται πως ο πλούτος των οκτώ ανθρώπων αυτών (426 δισ. δολάρια), με πρώτο τον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, είναι ισάξιος με τον πλούτο 3,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα με την Oxfam -η οποία ζητεί μέσα από την έκθεση αυτή, να δημιουργηθεί μία οικονομία για όλους που δεν θα ευνοεί μόνο τους προνομιούχους- τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλώσει το χάσμα του πλούτου.

Η ανισότητα έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο θέμα τα τελευταία χρόνια, με το ΔΝΤ και τον Πάπα Φραγκίσκο να συμπεριλαμβάνονται στις προσωπικότητες ή οντότητες που έχουν προειδοποιήσει για τις καταστροφικές επιπτώσεις της, ενώ ο θυμός εναντίον των ελίτ έχει πυροδοτήσει την αύξηση του λαϊκισμού στην πολιτική, αναφέρει το ΑΠΕ.

Το ίδιο το Φόρουμ στο Νταβός τόνισε την ανησυχία για το θέμα σε μια έκθεση που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα για τους παγκόσμιους κινδύνους.

"Βλέπουμε την έκφραση δήθεν αγωνίας - και σαφώς η νίκη του Τραμπ και το Brexit δίνουν νέα ώθηση στο θέμα φέτος - αλλά υπάρχει μια έλλειψη συγκεκριμένων εναλλακτικών στο κατεστημένο", είπε ο Μαξ Λόσον, επικεφαλής της πολιτικής στην Oxfam. "Μπορούμε να διαχειριστούμε τον καπιταλισμό με διαφορετικούς τρόπους που θα μπορούσαν να αποβούν κατά πολύ πιό ωφέλιμοι για την πλειοψηφία των ανθρώπων", τονίζει.

Η Oxfam κάλεσε στην έκθεσή της για αυστηρότερες διώξεις όσον αφορά την αποφυγή φορολόγησης, και μια στροφή μακριά από τον καπιταλισμό των μερισμάτων που διαμοιράζει άνισα τις ανταμοιβές του στους ήδη πλούσιους. Ενώ πολλοί εργαζόμενοι αγωνίζονται με μισθούς που παραμένουν στάσιμοι, ο πλούτος των υπερπλούσιων έχει αυξηθεί ετησίως κατά 11%, κατά μέσον όρο, από το 2009.

Οι οκτώ που κατονόμασε η έκθεση είναι ο Μπιλ Γκέιτς, ο ιδρυτής της βιομηχανίας ρούχων Inditex Αμάνθιο Ορτάγκα, ο βετεράνος επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ, ο επιχειρηματίας τηλεπικοινωνιών του Μεξικού Κάρλος Σλιμ, ο διευθυντής της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο διευθυντής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο συνιδρυτής της τεχνολογικής εταιρείας Oracle Λάρι Έλισον, και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Η Oxfam βασίζει τις μετρήσεις της σε στοιχεία από την ελβετική τράπεζα Credit Suisse και το περιοδικό Forbes.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ